1700 éves hangszert találtak, és még ma is működik

Az eszközt feltehetően tehenek vagy lovak bordáiból faragták ki.
Kapcsolódó cikkek

Még mindig ad ki hangot az az ősi doromb, amit Oroszországban találtak meg régészek, írja a National Geographic. A hangszer egyike volt annak az ötnek, amit az ország középső területén lévő Altaj-hegyvidéken fedeztek fel két helyszínen.

Andrey Borodovsky, az Orosz Tudományos Akadémia egyik professzora – aki húsz éve kutat a hangszerek után – arról számolt be, hogy a térségben talált dorombok egyikén maga is játszani tudott. Elmondása szerint a hangja rendkívül hasonlít a reneszánsz korban igen népszerű flageolettéra, a fuvola elődjére.

Az eszközöket feltehetően tehenek vagy lovak bordáiból faragták ki, és 1700 évvel ezelőttről származhatnak, amikor még a hunok és leszármazottaik birtokolták gyakorlatilag egész Közép-Ázsiát.

A mai Mongólia, Kazahsztán, Észak-Kína és Dél-Oroszország térségében élő törzsek nomádként éltek. A még ma is használható doromb 10.9 centiméter hosszú és 8.3 centiméter széles.

A hangszer jelentősen eltér a korábban fellelt közép-ázsiai ősi eszközöktől. Az oroszországi Tuva régiójában a mongolok más anyagokat, mint például a szarvasok szarvait használták a doromb elkészítéséhez.

Bár a most megtalált dorombbal legutóbb közel kétezer éve játszottak legutóbb, még mindig modernnek számít a világ legidősebb hangszeréhez, egy 43 ezer éves fuvolához képest, amint mamut- és madárcsontból állítottak elő, és amely egy dél-németországi barlangban került elő.

Kiemelt kép: Siberian Times