Életmód

Utánozhatatlan előadásokkal nyűgözi le a világot az ír tánc királya

Eredményesen bokszolt,  fuvolázott, kiváló táncos, koreográfus, sőt tanárember: saját maga tanítja be a világban turnézó hat csoportját. Ő Michael Flatley.

Az ír sztepptánc  a tradicionális ír táncokban gyökerezik. A legfőbb ismertetőjegyei a mereven tartott felsőtest és a gyors, precíz lábmozdulatok. Az ír szteppnek van egyedül előadott, valamint csoportos változata is.

Az ír sztepptánc népszerű jelentős ír lakossággal rendelkező területeken, ám napjainkban rengeteg táncos már nem rendelkezik ír felmenőkkel. A táncbemutatókon kívül világszerte rendeznek ír sztepptánc versenyeket. A versenyek jellegzetessége a díszes kosztüm, amely az előadás elengedhetetlen része.

Az ír sztepptáncot a Riverdance nevű, az 1994-es Eurovízión bemutatott, Michael Flatley rendezte produkció tette igazán híressé.  A Riverdance akkora vonzerővel rendelkezett, hogy az ír művészet nagyon rövid idő alatt világszerte népszerű lett. A tánciskolai jelentkezések megugrottak. Az ír zenei összejövetelek száma megnőtt, az ír művészet iránti érdeklődés soha nem látott magasságokba szökött. Azonban később megcsappant az érdeklődés, ahogyan az érdeklődők rájöttek, a sikerhez rengeteg munkát kell befektetni. A Riverdance-t továbbra is világszerte előadják.

Érdekességek Michael Flatley  életéből

  • A család öt gyermekéből másodikként született 1958-ban.  Szülei, akárcsak nagyszülei Írországból származnak. Mivel az egész család nagyon muzikális volt, Flatley az édesapja kívánságára tanult fuvolázni. Ezzel a hangszerrel nyert el számtalan kitüntetést, többek között az „Írország fuvola bajnoka” címet is.
  • Michael egy szomszédnál nevelkedett, ahol több különböző kultúra hatott egymásra. Miután többször vérző orral tért haza, édesapja a bokszolásra buzdította. Sok energiát fektetett a sportba, így 17 évesen megnyerte a „Golden Glove Championship” versenyt.
  • Négyévesen kezdett el táncolni. Nemcsak a szüleitől, hanem a nagymamájától Hannah Ryan-től is tanult, aki abban az időben az ír táncok éltáncosnője volt. 11 évesen felvételizett a „Dennehy School of Irish Dance” csapatába, ahova nem vették fel, azzal az indokkal, hogy „túl idős”. Ő azonban nem adta fel és később mégis felvételt nyert. Az intenzív edzések eredményeként egyre jobb lett és időközben megnyerte az összes USA-ban indított versenyt. 17 évesen megnyerte az ír táncok világbajnokságát az „All-World Irish Dance Championship” – írja a wikipedia.
  • Flatley számára a nagy áttörést az 1983-as turné jelentette a híres sikeres ír együttessel, a „The Chieftains”-szel (A törzsfőnökök).
  • Ma Michael Flatley rendezőként, producerként és koreográfusként dolgozik.
  • A géppuskalábú táncos minden nap bifszteket reggelizik, de szüksége is van az energiára, hiszen egy előadáson majdnem három kiló súlyt veszít és négyezer kalóriát ad le.
  • 2011-ben az ő lába volt a legmagasabb összegre, 40 millió dollárra biztosítva.

A “Rekordok könyvébe”először 1989-ben került be, amikor egy másodperc alatt 28 ütemet kopogott le lábával, mindezt 1998-ban 35-re tornázta fel. Ezt a rekordot Mussza Ahmed döntötte meg 2014-ben, aki egy másodperc alatt 41 ütemet csapott tenyerével és lábával.

Videó egy bámulatos előadásról

Címlapfotó: michaelflatley.com

Magyar ropogós bokázók hódítják meg Dél-Amerikát
Újra rangos népzenei és néptánc parádét rendeznek Dél-Amerikában, de a szamba ezúttal háttérben marad.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik