Mozaik

Ma háromféle csodás arcát mutatja meg a Hold

Az égitest a napfény 100 Celsius-fokos hőségéből hirtelen a sötétség –153 fokos hidegébe ér.

Egyszerre lesz szuperhold, kék hold és teljes holdfogyatkozás január 31-én, szerdán.

Igen ritka, hogy a kék hold, vagyis egy naptári hónapon belül a második telihold egybeesik a holdfogyatkozással, valamint azzal, hogy pályájának földközeli pontjához ér az égitest. Ilyen utoljára 1982. december 30-án volt – mondta Noah Petro, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) washingtoni Goddard-űrközpontjának tudósa.

Szerda délután, magyar idő szerint 14.27-kor lesz a legteljesebb a telihold, amit viszont nagy valószínűséggel Magyarországról nem lehet majd látni, mert holdkelte előtt elkezdődik.

A kék hold két és fél évente rendszeresen előfordul, az idén január elsején volt a havi első holdtölte, szerdán újabbat láthatunk. A szerdai kék hold egyben szuperhold is lesz,  az égitest ekkor ér ugyanis a perigeumra, vagyis pályája földközeli pontjára. A szuperhold nagyjából 14 százalékkal fényesebb a szokásosnál – tette hozzá a NASA szakembere.

Holdfogyatkozás akkor következik be, amikor a Hold elhalad bolygónk árnyékában, ez több órán át, 12.48-tól 14.29-ig fog tartani a NASA csillagászai szerint.

Fotó: MTI/Komka Péter

A teljes holdfogyatkozás az Egyesült Államok és Kanada nyugati részén, a Csendes-óceánon, Ausztrália és Kína nagy részén, valamint az Északi-sarkvidéken lesz megfigyelhető. Az eseményt vérholdnak is nevezik, mert ilyenkor az égitestet vérvörös színben mutatja a földi légkörön áthaladó fény.

Petro elmondta, hogy a holdfogyatkozás a Hawaiin kutató csillagászoknak remek alkalom arra, hogy megfigyeljék, mi megy végbe az égitest felszínén, amikor a napfény 100 Celsius-fokos hőségéből hirtelen a sötétség –153 fokos hidegébe ér – írta az MTI.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik