Mozaik

Nem látták meg árnyékukat a medvék, hamarosan beköszönt a tavasz

A medve árnyéka sok mindenre választ ad a néphagyomány szerint.

A Miskolci Állatkert és Kultúrpark medvéi pénteken nem látták meg az árnyékukat. Így ha hinni lehet nekik, hamarosan beköszönt a tavasz, olvasható az intézmény honlapján.

A Nyíregyházi Állatpark Facebook-oldalán ezzel szemben arról számolt be, hogy medvéik a tartós havazás előtt decemberben kezdték meg téli álmukat a saját maguk ásta 3m széles 1 m magas üregben, s a néphagyománynak fittyet hányva ma sem bújtak elő barlangjukból, így idén a jóslásuk is elmarad.

A népszokásról

A néphagyomány úgy tartja, hogy február másodikán a medve felkel téli álmából, kinéz a barlangjából, és az árnyéka alapján meg lehet jósolni az elkövetkezendő hetek időjárását.

Ha tiszta, derült az idő, és a medve találkozik az árnyékával, akkor megijed tőle, és visszamegy aludni, így sokáig fog tartani a tél. Ha azonban nem látja meg az árnyékát a borús, zord időjárás miatt, az azt jelenti, hogy kis idő múlva enyhülni fog az idő és hamarosan véget ér a tél.

A medvék a valóságban nem alszanak igazi téli álmot: bár anyagcseréjük és életritmusuk jelentősen lelassul ebben az időszakban, nem alusszák át a teljes telet. Néha felébrednek, és elsősorban állati eredetű fehérjével táplálkoznak, hiszen a fő élelemforrásuknak számító gyökerek, gyümölcsök, bogyók ilyenkor egyáltalán nem, vagy csak igen korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésre.

Miskolc Zoo

Mivel a medvék dús bundájuknak köszönhetően nem fáznak, a táplálékhiány okozza náluk a hosszabb téli pihenőidőszakok kialakulását, de mivel az állatkerti medvék számára egész évben bőségesen rendelkezésre áll táplálék, így a legtöbb fogságban élő medve egész évben aktív – olvasható a Pécsi Állatkert weboldalán.

A február 2-i „jelenség” ezért egy kedves néphagyomány, valódi időjárást megjósoló hatása igen csekély.

Ez történik, amikor 2 medvebocs játszani kezd az út közepén
Egy nemzeti parkban autózva különös élményeknek lehet részese az ember.

Kiemelt kép: Miskolc Zoo

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik