Mozaik

Létező jelenség a rózsaszín görögdinnyehó

Az úgynevezett görögdinnyehó létező jelenség, de senkit ne csapjon be a finoman hangzó neve még annak ellenére sem, hogy sokak szerint még az illata is hasonlít az egyik legkedveltebb nyári gyümölcsére, írja a House Beautiful.

#bescsdebosson #valais #watermelonsnow #pink #pinksnow #mtblife #switzerland

A post shared by Dan (@trailstaff) on

A rózsaszín hó egyáltalán nem feltétlen nem jó dolog, az anyatermészet nem akar új trendet bevezetni. De egész pontosan miről is van szó?

Ар­бузный снег име­ет мно­го наз­ва­ний: крас­ный снег, ро­зовый снег, кро­вавый снег. Он вы­пада­ет в го­рах и име­ет ро­зова­тую ок­раску и сла­бый за­пах ар­бу­за. Ар­бузный от­те­нок и за­пах соз­да­ёт­ся за счёт при­сутс­твия в сне­ге chlamydomonas nivalis, осо­бен­но­го ви­да зе­лёных во­дорос­лей, со­дер­жа­щих вто­рич­ный крас­ный пиг­мент ка­роти­но­ид, а так­же хло­рофил. Этот вид во­дорос­лей встре­ча­ет­ся ред­ко, так как они яв­ля­ют­ся кри­офиль­ны­ми (хо­лодо­люби­выми) во­дорос­ля­ми и мо­гут жить толь­ко в ле­дяной во­де или в сне­гу. #destinydrop #каплясудьбы #арбузныйснег #снег #запахарбуза #арбуз #запах #аромат #scent #aroma #snowscent #watermelonsnow #watermelon #watermelonscent

A post shared by Destiny Drop Натуральные Духи (@destiny_drop) on

A Chlamydomonas nivalis alga nem sokkal nulla fok alatti hőmérsékleten fordul elő a hókupacokban, általában a hegytetőkön és a gleccserek tetején. A zöldalgák közé tartozó egysejtűben a klorofill mellett egy vöröses árnyalatú karotinoid pigment is található, utóbbi miatt mutat látványos árnyalatot.

By @yaminahglow: "Watermelon snow, also called snow algae, red snow, or blood snow, is Chlamydomonas nivalis, a species of green algae containing a secondary red carotenoid pigment in addition to chlorophyll. This phenomenon is especially common during the summer months in the Sierra Nevada of California where snow has lingered from winter storms, mainly at altitudes of 10,000 to 12,000 feet. Compressing the snow with your boot leaves a distinct footprint the color of watermelon pulp. The snow even has a fresh watermelon scent." ________________________________________________________ #ardefact #regional #rare #unusual #weird #wonderful #watermelon #snow #watermelonsnow #snowalgae #redsnow #bloodsnow #algae #nature #natural #biology #ecology #phenomenon #summer #sierranevada #mountains #pink #red #color #pigment #hue #palette #inspiration #aesthetic

A post shared by Ardefact (@ardefact) on

A hónál sötétebb alga által elnyelt napfénytől enyhén felmelegszenek az élőlénnyel érintkező hókristályok, és részben folyékony vízzé olvadnak. A hóalgák akár 25 centiméter vastag hóréteget is megfesthetnek.

A hóalgaként, vörös és vérhóként is ismert jelenséget a világ szinte minden pontján észlelték már a Himalájától kezdve az Arktiszon át Antarktiszig. Néhány napja pedig az egyesült államokbeli Waterton Glacier Nemzetközi Békeparkban.

Nem a látvány viszont az egyetlen ok, amiért a görögdinnyehóra érdemes odafigyelni, ugyanis a gyorsuló gleccserolvadások szempontjából aggodalomra ad okot.

A Nature Communications című tudományos lapban publikált írás szerint a rózsaszín hó döntő szerepet játszik az albedó csökkentésében, ezzel mérjük az egy felületre érkező elektromágneses sugarak visszaverődési képességét. Magyarul nő az olvadási arány, ezért a jelenséget a klímamodellekben is figyelembe kell venni a jövőben.

Bármilyen jól is néz ki, a fentiek tudatában mi inkább a fehér hó mellett tesszük le a voksunkat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik