Mozaik

50 éve áll a folyó közepén egy picinyke házikó

Szerbiában egy, a Drina folyó közepére épült házikó kíváncsi látogatókat vonz a világ minden tájáról.

A sziklán álló magányos ház akkor vált világ szinten ismertté, amikor a National Geographic közzétette a róla készül csodás fényképet, melyet egy magyar fotós, Becker Irén örökített meg. A fénykép gyorsan terjedt az interneten, így  a kis házikó rövidesen világhírűvé vált. A Tara Nemzeti Park területén, Bajina Basta városához közeli kis házat 50 éve, 1968-ban egy csapat fiatal építette.

Fotó: Vlado Marinkovic
Fotó: Vlado Marinkovic

A ház megépítésnek története egy forró nyári naphoz kapcsolódik, amikor egy baráti társaság a Drina vad hullámaiban való fürdőzést a folyó közepén lévő szikláján pihente ki. Az úszástól kifulladva lefeküdtek a sziklapartra és élvezték a napot. Egy idő múlva úgy gondolták, hogy kényelmesebbé is tehetnék a szikla durva felületét, így kiúsztak a partra vittek néhány fatáblát, ami nem csak a kényelmesebb pihenést biztosította, hanem néhányat függőlegesen megtámasztva a naptól is védte őket.  És így született egy ötlet. A terveknek megfelelően a ház építéséhez szükséges anyagokat kajakokkal  szállították a sziklához, és bár nem kis feladat volt a megépítése, végül sikerre vitték.

Fotó: Vlado Marinkovic

Az évek során a természet erői, főként az árvizek nem kímélték az épületet, de mindig helyreállították, és a különleges nyaraló igazi turistalátványossággá vált.

Címlapfotó: Irene Becker

Turisták ezrei látogatják az élő fákból épített kápolnát
A természet ihlette templom sokak szívét megdobogtatta már.
Olvasói sztorik