Mozaik

Meteorvadászatra fel: jön a hullócsillagok éjszakája

Május 5-én és 6-án érkezik az év egyik legmegbízhatóbb meteorzáporja, az Éta Aquaridák, amely a Halley-üstökös által hátrahagyott vastag törmelékhalmaz. Bár a meteorraj minden évben április 19. és május 28. közt keresi fel bolygónkat, igazán látványosan ezen a két napon lehet megfigyelni a jelenlétét.

A Magyar Csillagászati Egyesület korábbi cikke szerint drasztikus különbség van a raj északi és déli féltekén tapasztalható aktivitása között. Míg Európa és az északi félgömb észlelői számára 20 meteor/óra értéket érhet el az aktivitás, addig Ausztrália, Új-Zéland és a déli félteke észlelői számára 30-40-es óránkénti darabszám is megfigyelhető.

Az észlelésekből az is kitűnik, hogy az Éta Aquaridák közel egyharmada maradandó, egy másodpercnél is tovább látható meteornyomot eredményez. 

Ha az ember az akvaridák érkezésekor megfelelő helyen tartózkodik és az éjszakai égboltot nézi, úgy tűnhet, mintha a meteorok a fényes égitestből áradnának szét. Az ilyen pontot a tudomány radiánsnak nevezik.

MTI/EPA/Taccjána Zenkovics

A National Geographic arról ír, a meteorrajt a 60 százalékos holdfény miatt nem igazán kedvező körülmények közepette láthatjuk.

Az amúgy is csak kora hajnalban felkelő radiánsa eleve rövidke megfigyelési időt ad az érdeklődőknek. Ha valaki mégis rászánja magát, akkor a hajnali 2 utáni, még sötétebb kb. másfél órát töltheti el meteorvadászattal.

Mint fogalmaznak,

egyetlen pozitívuma lehet számunkra, hogy a maximuma elhúzódó, így a maximumot követő, holdfénymentes, kevésbé világos hajnalokon is van esélyünk látni e rajból hulló meteorokat, egészen a hónap végéig.

A meteorrajt a Vízöntő csillagképben látható csillagról, az Éta Aquariiről nevezték el.

Kiemelt kép: MTI/Komka Péter

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik