Mozaik

Egyre több ikergyermek születik Kecskeméten

Ezt mutatják a megyei kórház legfrissebb statisztikái.

Az elmúlt években jelentősen megnövekedett az ikerszületések száma a kecs­keméti megyei kórház adatai alapján – írta a Baon. A Petőfi Népe megyei napilapnak nyilatkozó dr. Bánfalvi Attila, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Szülészet- Nőgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa elmondta:

tavaly 46 ikerszülés történt a kórházban. Idén, május elején már e számnak több mint a felénél tartunk, ezért becslésem alapján ebben az évben 50-55 ikerszületésre számíthatunk.

A főorvos szerint az ikerszülések számának növekedése elsősorban annak köszönhető, hogy egyre több gyermekre vágyó szülő vesz részt lombik­programban, az ikerterhességek spontán előfordulása ugyanis viszonylag alacsony.

Az ikerterhesség mindig bonyolultabb. Több kórházi befekvéssel jár, továbbá a szülések többsége, körülbelül kilencven százaléka császármetszéssel történik

– magyarázta a szakorvos, aki azt is elmondta, hogy manapság a tudománynak és technikának köszönhetően már két embrió beültetése esetén is többnyire biztonsággal kialakul az ikerterhesség.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Pixabay

Olvasói sztorik