Mozaik

Nehéz elhinni, hogy a papucscsőrű madár valódi. Pedig az

Újra rácsodálkozott a világ bolygónk egyik legfurább kinézetű állatára, a papucscsőrű madárra.

A tekintélyt parancsoló szárnyas akár egy méternél magasabbra is megnő, kinézete a sárgászöld szemei és a lábbelire hasonlító csőre miatt egy rajzfilmbe is beillene, és olyan gyorsan forgatja a fejét, mint egy robot, írja a The Dodo.

A fenti paraméterek miatt nem véletlen, hogy a fotókat szemlélve sokan azt gondolják, hogy egy olcsó gépi trükkről van szó, pedig a madár Kelet-Afrika trópusi mocsaraiban él. Különlegességük, hogy akár órákig is ott állnak a vízparton mozdulatlanul, hogy lecsapjanak a kedvenc halaikra.

Hatalmas termetük mellett van egy másik oka is, hogy a papucscsőrű madarat a mocsarak királyának nevezik. Szárnyukat akár 2.5 méter szélesre is ki tudják tárni, ráadásul rövid távon repülésre is képesek annak ellenére, hogy meglehetősen nagyok.

A papucscsőrű gólyának is nevezett faj az ősi egyiptomiak egyik kedvenc madara volt, képük több fennmaradt műalkotásban is visszaköszön.

Sajnos az utóbbi évtizedekben jelentősen csökkent a csodálatos teremtmények lélekszáma, mert az olajkitermelés és a gazdaságok terjeszkedése miatt zsugorodik az életterük. Szintén veszélyezteti őket az orvvadászat, és egyre népszerűbbek az állatkertek körében is.

Thinkstock

Egy friss jelentésben az olvasható, hogy rendkívül értékes madarakról van szó, amelyet fogságban gyakorlatilag lehetetlen szaporítani, ez pedig a kereskedelmi igények növekedésével fenyegetést jelent a vadon élő populációra.

A gödényalakúak rendjébe tartozó faj érzékeny, fogságban és szállítás közben nagy az elhalálozási aránya. Mindeddig csupán két állatkertnek sikerült fiókákat felnevelnie: 2008-ban kettőt, 2009-ben pedig egyet. Ez egyértelműen mutatja, hogy a fogságban élő állomány nem tud reproduktív és a vadon élőkre fokozottan kell figyelni.

Szerencsére a kelet-afrikai Mambamba-tó környékén élő lakosság már felfigyelt a veszélyre, ezért önkéntesek vigyáznak a nap 24 órájában az ottani populációra, hogy megvédjék őket a vadászoktól.

Videó

Megkockáztatjuk, hogy a világ leggyönyörűbb madarát fedezték fel
A hímek páratlanul szép násztáncot járnak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik