Mozaik

Hihetetlen történet: a szomjas mókus vizet kért egy turistától

Mókás, lopós, de okos állatok a mókusok. Érdemes jobban megismerni őket.

A napokban történt meghatóan édes történet újfent felhívta a figyelmet a mókusok cukiságára. Egy turista a Grand Canyonban gyönyörködött, amikor egy furcsán viselkedő mókusra lett figyelmes. A férfi elmondása szerint a mókus elkezdte követni őt, majd mellső lábaival felé is nyúlt, és mikor a kezében lévő üveg vizet barátnőjének adta át, a mókus a hölgy felé fordult. Ekkor jöttek rá, hogy valószínű, hogy a kisállat szomjas. Megkínálták vízzel, a mókus pedig az utolsó cseppig kiitta az üveget.

Videó is készült róla

Néhány érdekesség, amit sokan nem tudunk a mókusokról

  • A világon több, mint 200 mókusfaj él.
  • A legkisebb mókusfaj az afrikai törpemókus, akik felnőttkorukra (orruktól – farkukig) mindössze 12,5 centiméteresek.
  • Az afrikai törpék termetéhez viszonyítva legtökéletesebb ellenpárjaik az indiai óriás mókusok, akik méretükben akár a kilencven centi hosszúságot is megüthetik.
Fotó: pixabay.com
  • A mókusok (legyen szó bármelyik fajról) elülső négy rágófogai sosem hagyják állnak meg növekedésben.
  • A mókus ereje a farkában lakozik; repülő mókusoknál kormányként, úszó mókusoknál vitorlaként, fázó mókusoknál takaróként, eső idején esernyőként, s atrocitás esetén páncélként is funkcionál.
Fotó: pixabay.com
  • Ahogy nálunk, embereknél, úgy náluk sem ismeretlen a ”nassolnivaló” fogalma, csak míg mi chips-et vagy éppen ropit ropogtatunk TV-zés közben, addig ők a természet figyelése közben sokszor fanedvet eszegetnek.
  • A fészkekben és odvakban élő repülő mókusok, ha ténylegesen repülni nem is tudnak, képesek akár 60 métert is megugrani (átrepülni). Ha a mókusok között is léteznek szuperhősök, akkor kétségkívül ők azok.
Mókus a kertben: öröm vagy bosszúság?
Ha erdő közelében lakunk, van esély a fürge állat megjelenésére.
  • Az anyamókusok rendszerint hét-nyolc mókusbabát hoznak a világra, akik amellett, hogy vakon születnek, életük első két-három hónapjában, teljes mértékben a mamától függnek.
  • Néhány mókusfaj képes kiszagolni a 30-40 cm mélyre eltemetett élelmet is, amit jó mókus módjára egy általuk kiásott alagúton keresztül közelítenek meg, hogy minél zökkenőmentesebben legyen az akciójuk. Egyébként kincsásó fajtársaknak köszönhetően, a mókusok élelmüknek mintegy 25%-át veszítik el efféle, más mókusok által elkövetett lopás miatt.
Fotó: pixabay.com
  • Mikor egy mókus felveszi azt a bizonyos nyúlcipőt, cikk-cakkban iszkol a rá éppen szemet vető ragadozó (pl sólyom) elől, ami hatásos módja a menekülésnek, ám ezen taktika korántsem kifizetődő az autók-járta utakkal szemben.
  • A mókusok tudattalanul is óriási szívességet tesznek a fák ültetésével olymód, hogy mohóságuk vagy éppen túlbuzgóságuk miatt a föld alá rejtett diókat nem találják meg, így azok fává cseperednek.
Fotó: pixabay.com
  • Egykor az eurázsiai vörös mókusok voltak a mókusok legelterjedtebb példányai, azonban, mikor a szürke mókusok Európába vándoroltak, túllépték vörös unokatestvéreiket, s a jelenleg 2,5 millió szürke mókushoz mérten, mindössze 140 ezer vörös maradt fent.
Fotó: pixabay.com

Szerző: Kicsiny Marcián

Címlapfotó: pixabay.com

Mókusok világnapja: 20 fotóbizonyíték, miért imádjuk őket annyira
Tévedtél, ha azt hitted, a mókusok egész áldott nap csak diót és mogyorót rágcsálnak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik