Kertünk-Portánk

Mókus a kertben: öröm vagy bosszúság?

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2016. 10. 20. 16:20

Ha erdő közelében lakunk, van esély a fürge állat megjelenésére.
Korábban a témában:

Ma már egyre több kertben találkozhatunk mókussal. Kedves állat, kérdés azonban, örüljünk-e annak, ha megtelepszik a portánkon? Cukiság vagy bosszankodás lesz a találkozásból?

A fürge állat remekül mászik és ugrik, s ha „ellátogat” kertünkbe, örömest vackolja be magát a nagyobb fák odvaiba.

Hazánkban a vörös mókus az őshonos, amely évszaktól függően táplálkozik bogyókkal, magvakkal, és gyümölcsökkel, de a fenyő termését is szívesen fogyasztja. Ha erdő közelében lakunk, és van a kertünkben tölgy, mogyoró vagy dió, jó az esély, hogy a közeli erdőkből betéved hozzánk e tüneményes állat.

Ez a mókus

Az európai mókus fej-törzs-hossza 21-30 centiméter, farokhossza 15-25 centiméter, testtömege 250-500 gramm. A farok az ágak közti ugráláskor és mászáskor egyensúlyozásra, éjjel „takaróként” szolgál; a farokmozgás tükrözi a mókus hangulatát. A látása nagyon fejlett; mivel a mókus elsősorban faágak között mozog, nagy látótérrel rendelkezik, színlátása is fejlett. Kis súlya lehetővé teszi, hogy a fa koronájának külső részein és a vékony gallyakon is biztonságosan közlekedjen.

Ha a mókus kutyaeledelt vagy ételmaradékot talál a ház körül, azt is megeszi, elfogyasztja a kártevő rovarokat, férgeket, lárvákat és a csigákat is – mert nem válogatós.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A téli szezonra összegyűjtik, és a fák odvaiba vagy földbe ásott üregekbe rejtik táplálékukat. Ugyanakkor gyakran lerágják a friss rügyeket, hajtásokat, sőt néha a madártojást és a kisebb méretű madárfiókát is megeszik. Ezért a „kettősségért” sok kertművelő nem kedveli a mókusokat.

A fürge rágcsáló ma már sok park gyakori lakója, sőt mondhatjuk azt is, hogy városlakók lettek az utóbbi években. Aki például Budapesten szeretne mókust látni, látogasson el a Népligetbe, vagy a Margitszigetre, ahol ősszel és télen nagy eséllyel lát majd mókust.

Az állat annyira megszokhatja az ember látványát, hogy idővel a kezünkből is elfogadja a felkínált mogyorót, diót, egy azonban biztos: teljesen megszelídíteni nem lehet.

Fotók: Wikimedia Commons

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Scotts Head Dominica is a small fishing village in Domica, Caribbean Island. It is the meeting point of Atlantic Ocean and the Caribbean Sea (Soufriere Bay). Scotts Head is famous of its snorkeling and diving places. Soufriere Bay was formed by a volcanic crater. The famous dive site of Champagne is located near Soufriere, where mild volcanic activity sends bubbles of warm air up through the water.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.