Mozaik

Eltűnt zalakarosi termáltó: nagyobb a baj, mint hitték

Egy vízelvezető szakadt be Zalakaroson a termáltó alatt, emiatt folyt el a víz még májusban a mesterséges tóból. Mindez most derült ki, miután felvágták a medret borító fóliát, tudta meg az ATV.

Úgy néz ki, hogy nagyobb a baj, mint először gondolták, mert a kráteren kívül is megsérült a cső, és ott is feltárásra lesz szükség. Így egy ideig még biztosan a kiszáradt meder fogadja a fürdővárosba látogatókat.

MTI Fotó: Varga György

Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere arról beszélt, hogy a tó alatt húzódó, egy méter átmérőjű betonelemekből álló csőrendszer sérült meg, repedt el, az pedig kérdés, minek a következtében.

Ennek két oka lehet, mondjuk fizikai, például nagy gépek rámehettek, ez többször is történhetett az elmúlt másfél, két évtizedben, és nem csak a tóépítésnél. Másrészt a víznek lehet olyan kémiai hatása is, amely meggyengíthette ezt a betonszerkezetet

– fogalmazott.

Azt még nem tudni, mikor kerülhet víz újra a tóba. A polgármester végleges megoldást szeretne, de ahhoz lehet, hogy nem a régi csövet kell helyreállítani. A másik megoldás, hogy a létesítményt megkerülve egy új vezetéket fektetnek le.

Zalakarosi hotel lett az ország legjobb wellness szállodája
Immár 13. alkalommal adták át az elismerést.

Kiemelt kép: MTI/Varga György

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik