Mozaik
Scotts Head Dominica is a small fishing village in Domica, Caribbean Island. It is the meeting point of Atlantic Ocean and the Caribbean Sea (Soufriere Bay). Scotts Head is famous of its snorkeling and diving places. Soufriere Bay was formed by a volcanic crater. The famous dive site of Champagne is located near Soufriere, where mild volcanic activity sends bubbles of warm air up through the water.

A 70 ezres Dominikai Közösség betiltja a műanyagot és a hungarocellt

Korábban a témában:

A Dominikai Közösség a természet szigeteként hirdeti magát, nem véletlenül. Az ország bámulatos égszinkék tengerével és csodálatos vízeséseivel csalogatja a turistákat, legfőbb értékeik védelméért pedig nemrég ambiciózus lépést tettek, írja a National Geograpchic.

2019 januárjától a 70 ezer fős lakosságú Dominika betiltja az egyszer használatos műanyagok és hungarocellek forgalmazását.

A kormány határozata egy korábbi kezdeményezésre épül, amely a biológiailag nem lebomló ételhordók importjára vetett ki tilalmat, hogy megakadályozza az éttermek és üzletek számára azok terjesztését.

Dominika a természet szigeteként hirdeti magát, így kötelességünk mindent megtenni, hogy kiérdemeljük ezt a címet

– írta közleményében Roosevelt Skerrit, az ország miniszterelnöke.

Korábban más nemzetek is bejelentették, hogy betiltanak bizonyos műanyagtermékeket – így például a szatyrokat -, de Dominika jóval nagyobb célt tűzött ki maga elé.

Néhány éven belül a Dominikai Közösség szeretne a világ első éghajlat-álló országa lenni.

Emerald pool on the island of dominica in the Caribbean deep in the rainforest
Thinkstock

A kormány azt reméli, hogy a fenntarthatóság mellett szóló irányelveik ellenállóbbá teszik a szigetet a hurrikánokkal szemben, amik alaposan megtépázták az infrastruktúrát 2017-ben.

Egyedülálló lehetőségünk van arra, hogy példát állítsunk a világ elé, egy példát arra, hogyan áll fel a katasztrófából egy nemzet és hogyan lehet egy teljes ország éghajlat-álló a jövőben

– mondta Skerrit egy sajtótájékoztatón még tavaly.

Some years ago part of rocky hill broke off and fell in Caribbean sea,splitting in two. It now is a fine snorkeling and free diving destination in Toucari Bay area, Dominica, Eastern Caribbean (Windward Islands). aerial photo taken with drone.
Thinkstock
Focipálya méretű takarítóhajóval tisztítanák meg az óceánokat a műanyaghulladékoktól
Egy svájci felfedező-kalandor szerdán mutatta be a közönségnek a világon egyedülállónak számító Manta nevű hajó makettjét.

Az érem másik oldala

Dominika nem csak a klímaváltozás elleni küzdelem miatt kerül a címlapok hasábjaira. A sziget meleg vízű partszakasza ad otthont a nyári időszakban a legnépesebb óriás ámbráscet populációnak, ezért is próbálják a tengeri emlősökre veszélyt jelentő műanyagszennyezést visszaszorítani.

Shane Gero, a National Geographic felfedezője 15 évig dolgozott Dominikán, hogy az ábrásceteket tanulmányozza. Mint fogalmazott, a tenger itt még mindig érintetlennek tűnik, ugyanakkor gyakori, hogy műanyaghullám úszik a felszínén.

Ezek az állatok kíváncsiak, főként a borjak. Emiatt előfordul, hogy a hungarocellből készült ételhordókkal játszanak.

– mondta a szakértő.

Sperm whale breast-feeds her newborn - Indian Ocean. 
 
Biosphoto / Fabrice Guerin
Europress/AFP/Biosphoto/Fabrice Guerin

Az óriás ámbráscetek akár 70 évig is élhetnek, de az elmúlt években a borjak közül egyre több pusztult el váratlanul korán.

Gero arról beszélt, egyelőre tisztázatlan, mi okozza az állatok halálát, de a tudósok tisztában vannak vele, hogy a vadvilág és a műanyag nem illik össze. Az utóbbi időszakban Thaiföld és Spanyolország partjaira is olyan bálnákat sodort partra a víz, amelyek gyomrában több száz kilogramm műanyagot találtak.

Egy 2015-ös tanulmány szerint évente nyolcmillió tonna műanyag ömlik az óceánokba világszerte. Dominika viszont reméli, hogy menedéket adhat az óceánok egyik legfenségesebb állatainak.

A Dominikai Közösség egyébként nem összekeverendő a Dominikai Köztársasággal, amely a múlt hónapban irgalmatlan szeméthalommal küzdött a tengerpartjain.

Workers from the Ministry of Public Works and Comunication (MOPC), collect garbage from the beaches of Güibia, Montesino and next to the female Obelisk in the Malecon area, in Santo Domingo on July 16, 2018.
The MOPC started cleaning works to remove tons of solid waste from the coastline of the Malecon of Santo Domingo, after the subtropical storm Beryl passed over. / AFP PHOTO / Erika SANTELICES
Szeméthullámok verdesik a Dominikai Köztársaság partjait
A turisztikai ügynökségek a gyönyörű strandjaival reklámozzák a Dominikai Köztársaságot, de a legtöbben most nem kérnének ebből.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.