Mozaik

Római kori császár emlékét őrzi Hadrianus világhírű fala

120 kilométer hosszú és a világörökség része.

Hadrianus fala részét képezi az UNESCO által nyilvántartott „A Római Birodalom Határai” elnevezésű világörökségi csoporthelyszínnek. A falat Hadrianus római császár parancsára 122-ben kezdte építeni a római hadsereg és nyolcévnyi munkájukba telt. A fal 120 kilométer hosszú, mintegy 4,5 méter magas, 3 méter széles, egyik tengerparttól a másikig húzódik Corbridge-től a nyugaton fekvő Carlisle-ig.

A falat római mérföldenként (1481 méter) erődökkel egészítették ki. Két erőd között meghatározott távolságban két-két bástyát helyeztek el. Az erődökben sok ember fért el, de a katonák többsége a faltól délre állomásozott. Ezen azonban változtattak, tizennégy új erődítményt építettek fel, amelyekben több tízezer római katona volt. A bástyákkal, tornyokkal és erődítményekkel megerősített fal mellett a rómaiak utakat is építettek és azok mentén létrehozták ellátó központjaikat, írja a Wikipedia.

Fotó: MTI/AP/Jerry Harmer

Hadrianus falát az évszázadok folyamán kőbányaként is használták, sőt sok helyütt teljesen elhordták. A 18. században hosszú szakaszokat egyengettek el, hogy új útnak szorítsanak helyet. E pusztítások ellenére egyértelműen felismerhető a hadrianusi mű, a dimbes-dombos sánc, mely Britannia egyik legszebb táján húzódik.

Fotó: MTI/AP/Jerry Harmer

A felvételek 2018. július 3-án készültek, és azokat augusztus 21-én adták közre.

Kiemelt kép: MTI/AP/Jerry Harmer

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik