Mozaik

Bámulatos történet pörgeti az internetet: Bobo gorilla és egy maki találkozása

Egy ilyen találkozásból  talán az eddig látott legkülönlegesebb barátság lehet.

Az 1996-ban alakult Ape Action Africa non-profit szervezet veszélyeztetett gorillákkal, majmokkal és csimpánzokkal foglalkozik.

A közel 300 főemlőssel foglalkozó szervezet tevékenysége Afrika legnagyobb természetvédelmi projektje jelenleg. A védelem alatt álló állatok közül jó néhányat szentélyekben „állították” ki, a legtöbb árvát pedig illegális vadhús kereskedőktől és hobbi állatkereskedőktől mentették meg.

Az elmúlt években megszaporodott ezen a téren is a nemzetközi egzotikus hús iránti érdeklődés, az állatkerti- és egyéb öncélú szórakozás. Megnehezíti a veszélyeztetett állatok helyzetét a folyamatosan növekvő erdőirtás, valamint a célzott vadászatuk egyaránt.

Bobo-t 1996-ban mentette meg a szervezet

A 24 éves gorilla ennyi idő elteltével is óriási meglepetéseket tud okozni gondozóinak. Most például egy új barátra tett szert, ami talán az eddig látott legkülönlegesebb barátság lehet.

 A reggeli ellenőrzések során a gorilla gondozója felfedezte, hogy Bobo egy fiatal kis galagot, azaz fülesmakit ringat.

– mondta az Ape Action Africa szóvivője, Elissa O’Sullivan a Bored Panda felkeresésére.

Fotó: Alex Benitez / Ape Action Africa

A kis galago egyáltalán nem félt Bobotól, fel-le kapaszkodott a testén, majd lemászott a fűbe, ezután újra felkapaszkodott Bobóra.

Hihetetlen! Bobo egy nagyon erős, domináns jellem. Ő a csapat vezére. Rajta kívül három nőstény és két hím példány él a bandában. A két fiatalabb hím Kibu és Nkamum korábban próbáltak már szembeszállni Bobóval, átvenni a vezérszerepet, de nem jártak sikerrel. De lám csodát, ennek a domináns egyednek is van szelíd, gyengéd oldala.

Fotó: Alex Benitez / Ape Action Africa

A picik éjszaka tevékenykednek, ezért nappal ritkán láthatóak. A Mefou Sanctuary-ban sohasem láttunk még mentett példányt vadon élő „társaival” együtt. Igazi ritkaság ez.

Bobo bandája rendkívül kíváncsi lett a kis galagora, remélték megosztja velük az élményt, de Bobo határozottan magának akarta az új kis barátját.

Legalább két órán keresztül „játszott” új barátjával, mielőtt a fák rejtekébe vissza engedte a jövevényt.

Szerző: Botos Dalma

Kiemelt fotó: Ape Action Africa

20 éve épül a Föld legnagyobb hódvára
Valóságos gátat emeltek a vízen.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik