Mozaik

Az út, ami naponta kétszer eltűnik

Korábban a témában:

A Passage du Gois egy aszfaltozott és kockaköves, körülbelül két és fél méter széles töltés, amely Noirmoutier szigetét köti össze Beauvoir sur Mer városával Franciaországban.

France, Vendee, Passage du Gois, passable road at low tide.
Europress/AFP

Az úton naponta mindössze kétszer tudnak átkelni az autósok, alkalmanként pár óráig, mert utána az egészet ellepi a tenger. Az áradásoknak köszönhetően a Passage du Gois a nap nagy részében 2-4 méteres hullámok alá merül.

France, Pays de la Loire, Vendée, Noirmoutier island, Passage du Gois
Europress/AFP

Évszázadokkal ezelőtt Noirmoutier szigete kizárólag hajóval volt elérhető. Később viszont a Bourgneuf-öböl vízszintje fokozatosan csökkenni kezdett, ami lehetővé tette az emberek és állatok számára, hogy a nedves talajon probléma nélkül átkeljenek rajta.

France, Vendee, Noirmoutier, Le Passage du Gois is a natural, periodically flooded passage leading to the island of Noirmoutier (aerial view)
Europress/AFP

A 4.1 kilométeres átjáróról először 1701-ben tettek említést egy térképen, majd 1840 környékén rendszeres átkelőként kezdték el használni előbb lovakkal, majd később autókkal.

France, Vendee, "le passage du Gois", submersible road connecting the mainland to the island of Noirmoutier.
Europress/AFP

A vízszint ingadozása miatt a Passage du Gois-n való átkelés alapjában véve veszélyes művelet, ezért a hatóságok speciális táblákon figyelmeztetik az embereket, hogy az út használható-e az adott időben.

France, Vendee, Beauvoir sur mer, Le Passage du Gois is a natural, periodically flooded passage leading to the island of Noirmoutier (aerial view)
Europress/AFP

Ezzel együtt minden évben sok baleset éri a turistákat, akik figyelmen kívül hagyják a jelzéseket. Szerencsére az úton mostanra mentőtornyok üzemelnek, ahol szakértők segítenek a vízen rekedt emberek kimentésében, ugyanakkor a járműveiket nem tudják kiemelni a vízből.

le soleil se couche, le 01 juin 2002, sur le passage du Gois, reliant Beauvoir-sur-Mer, sur le continent et l'ile de Noirmoutier, entièrement recouvert par la mer, à marée montante. AFP PHOTO FRANK PERRY. / AFP PHOTO / FRANK PERRY
Europress/AFP
Mint a mesében: 10 lenyűgöző tengerpart Európából
Közeleg a nyár, nézzünk néhány tengerpartot, ahol szívesen pihennénk.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.