Mozaik

Az út, ami naponta kétszer eltűnik

A Passage du Gois egy aszfaltozott és kockaköves, körülbelül két és fél méter széles töltés, amely Noirmoutier szigetét köti össze Beauvoir sur Mer városával Franciaországban.

Europress/AFP

Az úton naponta mindössze kétszer tudnak átkelni az autósok, alkalmanként pár óráig, mert utána az egészet ellepi a tenger. Az áradásoknak köszönhetően a Passage du Gois a nap nagy részében 2-4 méteres hullámok alá merül.

Europress/AFP

Évszázadokkal ezelőtt Noirmoutier szigete kizárólag hajóval volt elérhető. Később viszont a Bourgneuf-öböl vízszintje fokozatosan csökkenni kezdett, ami lehetővé tette az emberek és állatok számára, hogy a nedves talajon probléma nélkül átkeljenek rajta.

Europress/AFP

A 4.1 kilométeres átjáróról először 1701-ben tettek említést egy térképen, majd 1840 környékén rendszeres átkelőként kezdték el használni előbb lovakkal, majd később autókkal.

Europress/AFP

A vízszint ingadozása miatt a Passage du Gois-n való átkelés alapjában véve veszélyes művelet, ezért a hatóságok speciális táblákon figyelmeztetik az embereket, hogy az út használható-e az adott időben.

Europress/AFP

Ezzel együtt minden évben sok baleset éri a turistákat, akik figyelmen kívül hagyják a jelzéseket. Szerencsére az úton mostanra mentőtornyok üzemelnek, ahol szakértők segítenek a vízen rekedt emberek kimentésében, ugyanakkor a járműveiket nem tudják kiemelni a vízből.

Europress/AFP
Mint a mesében: 10 lenyűgöző tengerpart Európából
Közeleg a nyár, nézzünk néhány tengerpartot, ahol szívesen pihennénk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik