Mozaik

Lenyűgöző természeti jelenség a mimikri

Számos környezeti csodában lehet részünk, ha figyelünk.

Az állatvilágban a túlélés érdekében gyakran a legkülönbözőbb technikákat kell bevetni. Ilyen az álcázás is, ami a legtöbb esetben az életet jelentheti számukra. A prédaállatok igyekeznek beleolvadni a környezetükbe, hogy elrejtsék magukat, a ragadozók pedig azért, hogy a vadászat során könnyebben ejtsék el a zsákmányt.

A mimikri az evolúció során alakult ki, s azt jelöli, mikor egy élőlény felveszi vagy leutánozza azaz mímeli egy másik élőlény viselkedését, mozgását, külalakját, sőt, adott esetben szagát is. A jelenség nem kizárólag az állatvilágban figyelhető meg, az egyedfejlődés során rengeteg növény is megtanulta az utánzás művészetét.

A rejtőzködésről többnyire mindenkinek a kaméleon jut eszébe, de az alábbi képeket látva elmondhatjuk, hogy nem feltétlen a kaméleon vinné el az álcázás címét.

Lenyűgöző, hogy a természet mire képes és köszönet a fotósoknak, akik mindezt megörökítik.

Levélfarkú gekkó

Fotó: thomas-marent

Zsiráf

Fotó: pixabay.com

Varangy

Fotó: christian-ziegler

Botsáska

Fotó: phasmatodea

Szakállas bagoly

Fotó: animal-camouflage

Az alábbi videón mozgás közben láthatjuk a mohás-páfrányra is keresztelhető különleges Trychopeplus thaumasiust. Billegő, kecses mozgása nem mindennapi látvány. Köszönet Andreas Kay-nak, aki Ecuador esőerdejében rögzítette ezt a csodálatos kis kalandot.

Címlapfotó: projectnoah.org

Láttad már a homokot nagyító alatt? Hihetetlenül szép
A homokszemek változatos világa ámulatba ejtő.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik