Mozaik

Visszakerül Erdélybe a Székely-krónika

Hosszú ideig páncélszekrényben rejtegették.

Visszakerülhet Erdélybe a Székely-krónika. Az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) őrzött, sokáig elveszettnek hitt, 1559-ben Krakkóban kiadott könyvritkaságot kedden ünnepélyes körülmények között adta át Tüske László, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) főigazgatója Vargha Mihálynak, a Székely Nemzeti Múzeum főigazgatójának.

MTI Fotó: OSZK/Ficsór Zsolt

A hányatatott sorsú kötet súlyos károkat szenvedett annak idején, de Benke Éva odaadó, gondos restauráló munkájának köszönhetően helyreállított állapotban kerülhet vissza eredeti helyére, a Székely Nemzeti Múzeumba. Olyan relikvia kerül vissza az intézménybe, amely a közel 150 éves határon túli múzeum legrégebbi könyve lesz.

A kötetet 1945-ben magas parancsra vagonírozták be legszebb műtárgyaikkal együtt és így próbálták nyugatra szállítani. Zalaegerszegen vesztegelve bombatámadás következtében a szerelvény kigyulladt. A tűzben elpusztult csaknem 25 ezer oklevél és könyv, nagyméretű festményekkel és több száz grafikai művel együtt.

Kis Böndi János vasutas a romok eltakarítása közben bukkant rá a könyvre és odaajándékozta az OSZK-nak, a régi nyomtatványok tárának akkori vezetője pedig jól tudta, mekkora értékről van szó, ezért elrejtette, nehogy a történelmi körülmények miatt örökre eltűnjön, megsemmisüljön.

Hosszú ideig az OSZK egyik páncélszekrényében lapult a kötet, amelynek létezése a könyvtár munkatársai között “fülbesúgásos módon” hagyományozódott tovább.

MTI Fotó: OSZK/Ficsór Zsolt

A Székely-krónika az első magyar nyelvű krónika. Ez a könyv volt egykoron a Csereyné-kódex őrző kötete, évszázadokon keresztül megőrizve az első magyar nyelvű kéziratos énekeskönyvünket, verseskötetünket – írta az MTI.

Kiemelt kép: MTI/OSZK fotó – Ficsór Zsolt

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik