Mozaik

Különös vándor vonul az égen

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2018. 10. 08. 08:22

Az üstökös már távolodik a Földtől.
Korábban a témában:

Schmall Rafael kaposvári asztrofotós gyakran örökít meg olyan pillanatot, amely csak keveseknek sikerül. A napokban is figyelőállásba vonult egy hajnalon, a végeredményről pedig Facebook oldalán számolt be.

Az éjszakai csillagos égen egy különös vándor mozog. Láthatatlan szabad szemmel, de a kis 5 centis lencsével rendelkező “kalóztávcső” vagy egy vadásztávcső már látja az üstököst, mely a 21P/Giacobini-Zinner névre hallgat

– írta.

Az üstökös már távolodik tőlünk. 5 millió km-es közelségben vonult el a Föld mellett, tehát attól nem kell aggódni, hogy ránk esik. Az aggodalom inkább az, hogy a rossz időjárás és a közelgő Hold miatt egyre nehézkessé válik a megfigyelése a hajnali égbolton.

A fénykép készítésének technikája

Az enyhe korahajnalon rövid expóziciósorozatra van szükség, hisz a csillagászati szürkület 5 óra előtt véget is ér. Ám ami miatt a rövid expók kellenek, az az üstökös gyors mozgása, mely a 20 darab 1 perces fotón is meglátszódott. A feldolgozáskor két összegzett fotó készült. Az elsőn a csillagokra lett igazítva az összes fotó, míg a másodikon az üstökösre, mely mögött a csillagok mozdultak el. A két fotót már csak össze kellett rakni és elkészült az égi vándoros fotó

– osztotta meg a felvétel történetét az asztrofotós.

Természetesen még nincs semmi sem veszve, hisz október ötödikétől megfigyelhetjük még kistávcsővel az üstököst az Egyszarvú csillagképben, illetve a hónap második felében a Nagy Kutya konstellációban, ha van arra nyitott és fényszennyezésmentes egünk, természetesen hajnalban.

Kiemelt kép: Schmall Rafael

vissza a címlapra

Kommentek

Budapest, 2019. február 21.
Az elsõ nyaralóhajó az Utazás 2019 kiállításon, a Hungexpón 2019. február 21-én. A Nicols Estivale Octo típusú nyaralóhajó 8-10 személy szállítására és egyben szállására alkalmas. A gyártó idén még további 9, 2020 májusáig összesen 20 hajót szállít le a Tisza-tó, Felsõ-Tisza vidékére, ami várhatóan felpezsdíti a régió idegenforgalmát.
MTI/Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.