Mozaik
Proano, 2018. augusztus 12.
A Perseidák meteorraj a Tejút közelében a spanyolországi Proanóból fotózva 2018. augusztus 12-én. A Perseidák az egyik legismertebb, sûrû csillaghullást elõidézõ meteorraj. A raj sok apró porszemcsébõl áll, amelyek a földi légkörben nagy sebességük következtében felhevülnek és elégnek. (MTI/EPA/Pedro Puente Hoyos)

Éjszakákon át tartó csillaghullás kezdődik

Korábban a témában:

A növekvő holdfázis nem túl kedvező a meteorok esti megfigyelése szempontjából, mivel a ragyogása a kevésbé fényes meteorokat kioltja, azonban az Orionidák meteorrajának október 21-én és 22-én várt maximumát a hajnali időszakban mégis érdemes lehet követni – írja a National Geographic Magyarország.

A raj a Halley-üstökösnek köszönheti létezését, s gyors meteorokat produkál, a maximum idején, a hajnal előtti órákban 10-15 hullócsillagot is megpillanthatunk.

A lap cikkében megjegyzi, az Orionidák akár több éjjelen át is jelentősebb aktivitást produkál, így már a maximum előtti időszak is kedvező lehetett.

Az Orion csillagkép feletti égrészről indulnak ki a Halley-üstökös porszemcséiből származó meteorok, s mivel ez az égrész eleve a hajnal előtti órákban jár viszonylag magasan az égboltunkon, a legtöbb meteort is ekkor láthatjuk a rajból.

Persze a hónap során aktív, számos másik meteorraj is meglephet minket, illetve bármikor a végigszánthatja az eget egy-egy rajhoz nem tartozó hullócsillag is.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Pedro Puente Hoyos

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.