Mozaik

Rejtélyes kór támadta meg a dámbikákat Somogyban

A további fertőzésnek úgy igyekeznek elejét venni, hogy a tagok kizárólag beteg egyedeket ejthetnek el.

Lábod és Törökkoppány környékén felütötte a fejét egy rejtélyes, dámszarvasokat megfertőző betegség. A gennyes agancstőgyulladás egyre több állatot érint, s komoly gazdasági károkat okoz, írta a sonline.hu.

Sugár László, a Kaposvári Egyetem professor emeritusa, vadbiológus végzett kutatásokat a betegség kapcsán. A szakember a Somogyi Hírlapnak elmondta:

A betegség lényege, hogy a homlokcsont nyúlványa az agancstőnél a gennyes gyulladás után elszivacsosodik és utána torz, vagy szinte semmilyen agancsot nem épít fel rá a bika. Amikor elharapódzik a betegség, a dámszarvas fejének agancs körüli területén gennyes, véres, felduzzadt lesz a bőr.

Tény, hogy egyre gyakoribbak a fertőzött dámbikák Lábod és Törökkoppány környékén. A további fertőzésnek úgy igyekeznek elejét venni, hogy a tagok kizárólag beteg egyedeket ejthetnek el.

Fotó: MTI/Kovács Attila

Közben kiderült, nem csak dámokat támad a gennyes agancstőgyulladás. Bár abban a tudatban voltak a szakemberek, hogy fajspecifikus a fertőzés, idén tavasszal két megbetegedés tüneteit mutató őzbakot is elejtettek, majd később még kettőt hoztak terítékre.

A betegséggel kapcsolatos vadbiológiai kutatás keretében a minták egy részét az Országos Állategészségügyi Intézetben elemzik és értékelik, hogy közelebb kerüljenek a fertőzés még nyitott kérdéseinek a megválaszolásához.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik