Mozaik

Megérkezett a tél a világ leghidegebb falujába

Ojmjakonban november 8-án már -41 fokos hőmérsékletet mértek.

Míg Európa nagy részén az átlagosnál enyhébb idő jellemző, addig tőlünk keletre már javában tombol a tél. Szibériában az egy hónappal ezelőtti állapothoz képest jelentősen megnőtt a hóval borított területek kiterjedése, ami elősegítette a hőmérséklet jelentős visszaesését. Ennek is köszönhető, hogy nagy mennyiségű hideg levegő halmozódott fel Ázsia északi része felett. Ezt igazolja az is, hogy a világ leghidegebb településeként ismert Ojmjakonban november 8-án már -41 fokos hőmérsékletet is mértek, írta az Időkép.

A világ leghidegebb településén mínusz 50 fokban is van élet
Ha azt hinnénk, hogy nagy hidegek is vannak nálunk, akkor érdemes megnézni, hogy milyen az igazán fagyos élet.

Ojmjakon a Föld leghidegebb települése, mely 750 méterrel a tengerszint felett fekszik. A sarkkörhöz való közelsége miatt a nappalok hossza változó. Decemberben 3 órát, míg júniusban 21 órát süt a nap. A leghidegebb hőmérsékleti rekordot az alig 500 lélekszámú falu tartja: 1933-ban -67.7 Celsius-fok volt a településen.

Ojmjakon 2 napi autóútra fekszik a régió központjától, Yakutsktól. A leghidegebb januárban van, akkor -50 Celsius-fok az átlaghőmérséklet, de az előrejelzések szerint novemberben sem kapnak majd hőgutát a helyiek.

Kiemelt kép: Yakutia.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik