Mozaik
Villanueva de la Pena, 2017. november 16.
A Leonidák meteorraj egyik hullócsillaga csíkot húz az égen az észak-spanyolországi Villanueva de la Pena településrõl fényképezve 2017. november 16-ra virradóra. A rövid, koncentrikus vonalak csillagok és bolygók. A Leonidákat a Temple-Tuttle-üstökös hullajtja el, amikor 33 évenként a Nap közelébe ér, és elillan a gáz- és poranyaga, az abból származó apró szilárd részecskék pedig nagyon lassan szétszóródó törmelékfelhõt alkotnak, amelyen a Föld a Nap körüli pályáján minden novemberben áthalad. A meteorraj onnan kapta a nevét, hogy az oroszlán csillagkép, a Leo irányából látszik érkezni. (MTI/EPA/Pedro Puente Hoyos

Ma éjjel érkezik a meteorrajok királya

Korábban a témában:

November 17-én éjjelre várják a szakemberek a meteorrajok királyaként emlegetett Leonidák maximumát, írja honlapján a National Geographic Magyarország.

A lap cikke szerint ennek a rajnak sem korlátozódik egy estére a nagyobb aktivitása, így a megelőző és rákövetkező éjjeleken is érdemes lehet figyelni.

A Leonidák tagjai gyorsak, és bár óránként csak kb. 10-15 meteorra számíthatunk a rajból, a nagyobb átlagfényességük kedvezőbbé teszi a megfigyelést.

Egy kis történelem

A történelem egyik legnevezetesebb meteorzáporát 1833-ban Amerikában ennek köszönhették az akkor élők. A mintegy 9 órán át tartó rendkívüli kitörés során óránként 25 ezer (percenként mintegy 400) meteor villanhatott fel az égen.  Legutóbb 1966-ban történt hasonló esemény, szintén Észak-Amerika felett. A megfigyelők szerint a kezdetben óránként 40 meteorból, alig két óra leforgása alatt, másodpercenként 40 lett.

A maximum éjszakáján sajnos nem lesz teljesen holdmentes az égboltunk, égi kísérőnk csak éjjel egy után nyugszik le, ezt követően azonban a magasabban elhelyezkedő radiáns miatt is jobb esélyeink lesznek a hullócsillagok megpillantására.

A meteorokat a városi fényektől távol, sötét égboltú helyről érdemes figyelni, fotózni, s a hűvös, nem ritkán nedves időjárás miatt ne feledkezzünk el a meleg ruháról, s a fényképezőgép páramentesítéséről sem.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Pedro Puente Hoyos

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.