Mozaik

Lelőttek egy farkast a Bükkben

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa 2018. október 8 -án egy kifejlett európai szürke farkas (Canis lupus) fiatal hím példányának tetemére bukkant Nagyvisnyó külterületén. Az állaton egyértelműen azonosítható lőtt seb volt, számolt be róla november 21-én, szerdán honlapján a nemzeti park.

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Az egyed, amelynek mozgáskörzetét kollégáik már korábbról ismerték, valószínűleg pár évvel ezelőtt a Bükkben született.

A farkas fokozottan védett faj, elpusztítása bűncselekmény. Igazgatóságunk természetkárosítás és állatkínzás megalapozott gyanúja miatt feljelentést tett a nyomozhatóságnál

– fogalmaztak.

Amint arról a Sokszínű Vidék elsőként beszámolt, egy fiatalember szombat hajnalban egy farkasfalkába botlott a Bükkben, az állatokról pedig fotót is készített.

Ezzel kapcsolatban az igazgatóság azt írja, munkatársaik évek óta folyamatosan nyomon követik jelenlétüket, melynek során hulladék- és szőrmintákat gyűjtöttek be, genetikai vizsgálatokat végeztettek és kameracsapdás felvételek sokaságát készítették el.

A család életéről, táplálkozási szokásairól, létszámának változásairól mindezek segítségével hasznos kutatási anyag gyűlt össze, amely segíthet a további védelmük megszervezésében és a tévhitek eloszlatásában is. A kép készítőjének, aki információkat is szolgáltatott a farkasokkal való találkozásról, ezúton is szeretnénk megköszönni az együttműködő hozzáállást és azt, hogy titokban tartja a konkrét helyszínt

– tették hozzá.

Kameracsapda által júniusban rögzített videó az idei farkaskölykökről

A farkascsaládról novemberben készült felvételek

A farkasok, mint csúcsragadozók jelenléte pozitív hatással bír védett területeinkre, mivel természetes szelekciója révén segíti a vadgazdálkodást, hozzájárul az élőhelyek természetes állapotának visszaállításához. Mindezek ellenére a farkasok jelenlétét és a természeti értékek védelmére tett intézkedéseinket nem mindenki nézi jó szemmel. A megfigyeléseket és a felvételek közzétételét némileg nehezíti, hogy kihelyezett kameráinkat az idei őszi vadászati szezon folyamán többször megrongálták vagy eltulajdonították.

A természeti területeken gyűjtött adatok elemzése is igazolja, hogy az emberi jelenlét sokkal nagyobb zavarást okoz a vadászható fajok számára, mint az itt előforduló farkasok. Ugyanez a zavarás károsan hat azon természeti értékekre is, amelyek védelme egy nemzeti parkon belül elsődleges fontosságú minden egyéb tevékenységgel szemben.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik