Mozaik

65 napra sötétségbe borult egy alaszkai kisváros

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2018. 11. 22. 11:13

Ha éjszakai bagoly vagy, akkor megfontolandó, hogy a telet az amerikai Alaszka északi részén töltsd.

A korábban Barrow néven ismert Utqiagvik városában a múlt vasárnapi volt két hónapig az utolsó napkelte és napnyugta. A négyezer fős kisvárosában mostantól 65 napig a sötétség uralkodik majd, a Napot legközelebb 2019. január 23-án láthatják a helyiek, írja a CNN.

Poláris éjszakának azt a jelenséget nevezik, amikor egy helyen legalább 24 órán keresztül nincs napkelte.

A lap meteorológusa arról beszélt, ha valaki az északi sarkkörön túl él, akkor biztosan lesz egy olyan pont az évben, amikor a Nap eltűnik a tél hátralévő részére. A jó hír az, hogy nyáron viszont napokig nem nyugszik le az égitest.

Bár nem Utqiagvik az egyetlen alaszkai település, ahol a jelenséggel meg kell barátkozniuk a lakóknak, ez az első, ahol beköszönt a poláris éjszaka, mert ez fekszik a legészakabbra. Két hónapra Kaktovik, Point Hope és Anaktuvuk Pass lakói is elköszönnek majd a Naptól, és Skandinávia több pontján is a sötétség veszi majd át a hatalmat.

vissza a címlapra

Kommentek

Budapest, 2019. február 21.
Az elsõ nyaralóhajó az Utazás 2019 kiállításon, a Hungexpón 2019. február 21-én. A Nicols Estivale Octo típusú nyaralóhajó 8-10 személy szállítására és egyben szállására alkalmas. A gyártó idén még további 9, 2020 májusáig összesen 20 hajót szállít le a Tisza-tó, Felsõ-Tisza vidékére, ami várhatóan felpezsdíti a régió idegenforgalmát.
MTI/Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.