Mozaik

Mesél a múltról Ausztria legnagyobb szabadtéri néprajzi múzeuma

Ausztria összes tájegységének népi építészeti emlékeit gyűjtötték össze ebbe a bájos 2 km hosszú, erdős völgybe.

Ausztria legnagyobb skanzenje az „Österreichisches Freilichtmuseum” Graztól északra, a Mura patak völgyében található. A stübingi néprajzi múzeum az országa számos hasonló skanzenje közül a legnagyobb. A 65 hektáros területen 1962–1970 között alakították ki a skanzent, amely Burgenlandtól Voralberg felé haladva mutatja be az osztrák tájak sajátos építészeti elemeit, illetve népi kultúráját. A mai napig az Osztrák Szabadtéri Múzeum Szövetségi Alapítványt segíti a fejlesztési munkálatokat, amelyeknek hála 2002-ben a szabadtéri múzeum megkapta a Nemzetközi Múzeumok Tanácsa (ICOM) elismerését is.

Ha kíváncsiak vagyunk arra, hogyan éltek egykor az osztrák falusi emberek, milyen volt a korabeli iskola és a vidéki élet osztrák sógorainknál, akkor Stübingben, ebben a hatalmas szabadtéri múzeumban válaszokat kaphatunk erre egy izgalmas időutazás keretében.

Az egész létesítményt végig kíséri a Mura-patak csobogása, illetve a táj is szemet gyönyörködtető. Kellemes időtöltést nyújtanak a történelmi játszósarkok, a megművelt földek és gyógynövénykertek melletti séta, de a múzeum nem csak a nézelődni vágyó látogatókat várja. Interaktív foglalkozásokkal, állandó és tematikus időszaki kiállításokkal csalogatják a kicsiket és nagyokat egyaránt. A kézműves foglalkozások keretében még a fűrészüzem, a feldbachi kötélverő műhely és a gabonaőrlő malom is működésbe lendül.

Az itt található épületeket tájegységükben elbontva teljesen eredeti állapotában emelték újra. Az épületek többsége egyszerű faszerkezetű, csak a gazdagabb régiók építményein van vakolat, díszítés. A helyiségek főleg egy konyhából és egy további térből állnak, ahol éltek, illetve aludtak a lakók, de a skanzen többi részében láttunk egy, vagy több szobás házat is. Nagy gondot fordítottak a berendezési tárgyakra is – mintha a régmúlt pillanata elevenedve meg egy-egy régi lakóépületbe betoppanva, éppen csak a leves nem rotyog a tűzhelyen.

Legelő állatok és megművelt földek mellett sétálhatunk el, de van itt harangláb, különféle műhely, iskola, kápolna, de működő vegyesáru bolt is, ahol korabeli termékeket vehetünk. 2016-tól egy kocsma is várja a látogatókat, ahol megkóstolhatjuk a helyi specialitásokat.

A hely könnyen megközelíthető, a honlapja többnyelvű, viszont a helyi tájékoztatás csak német nyelvű.

Másoknak is ajánljuk a skanzen megtekintését, hiszen a több évszázadra visszanyúló időutazás maradandó élmény lehet mindenki számára.

Szerző és fotók: világunk.blog

Olvasói sztorik