Mozaik

Milliós bírság járhat az engedély nélküli szarvasagancs gyűjtésért

A gím- és a dámszarvas bikák elkezdték agancsaik levetését.

Minden évben bekövetkező természetes biológiai jelenség a gím- és a dámszarvas bikák agancsának levetése, mely január végétől áprilisig tart. Egyre több fórumon hívják fel az erdőjárók figyelmét arra, hogy a hullatott agancs a területen gazdálkodó vadászatra jogosult szervezet tulajdonában van – például vadásztársaság, erdőgazdasági zrt. -, annak gyűjtését csak az ő írásbeli hozzájárulásukkal lehet végezni. Ennek hiányában az illegális gyűjtögetőknek a tulajdon elleni szabálysértési eljárás mellett még a vadászati hatóság eljárásával is számolni kell, tájékoztat a Nébih.

A hullott agancs engedély nélküli gyűjtése a vadászati törvény értelmében jogosulatlan vadászattal azonos megítélés alá esik, és vadvédelmi bírság kiszabását teszi lehetővé. Ebben az esetben a vadvédelmi bírság összege legalább százezer forint, de akár az ötmillió forintot is elérheti.

Az engedély nélküli agancsgyűjtők nem csak az agancs eltulajdonításával okoznak kárt. Az agancs keresése, felkutatása során végigjárják az erdő minden részét, beleértve a vad pihenőhelyeit is, nem hagyva nyugalmat a tél végén legyengült vadállománynak. Sok esetben a vad szándékos zavarásával, hajtásával próbálnak hozzájutni a már levetés végső stádiumában lévő agancshoz. Az ilyen drasztikus és illegális módszerek mind az agancs növesztésében szerepet játszó agancstő, mind a vad maradandó sérülését is okozhatják. Aki gerinces állatnak indokolatlanul maradandó egészségkárosodást okoz, az állatkínzást követ el.

Ugyanakkor egy csapat megzavarásával a biztonságos közúti, illetve vasúti közlekedést is veszélyeztetik, hiszen az – adott esetben akár több tíz egyedből álló – szarvas „rudli” közúton történő hirtelen megjelenése tragikus kimenetelű közlekedési balesettel is végződhet.

A vadászati törvény a trófeák értékét kilogrammonként ötezer forintban határozta meg. A hullott agancsok nagy részét külföldön értékesítik, de Magyarországon is készülnek belőlük dísztárgyak, bútordarabok, használati eszközök. Az ilyen trófeák piaci értéke minőségtől függően kilogrammonként 10-12 ezer forinttól akár 20-30 ezer forintig terjedhet.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik