Mozaik

Nyáron leeresztik a Holt-Tiszát Szegednél

Legkorábban nyáron a víz leengedésével kezdődik meg a Holt-Tisza rehabilitációja. Ezt követően kezdik meg a meder kotrását, majd friss Tisza-vízzel töltik fel a holtágat.

Hatalmas munka indul nyáron a Holt-Tiszánál Szegeden. A beruházás részeként nemcsak a szennyezett iszapot kotorják ki az egykor fürdésre is alkalmas holtágból, de összekötik azt az élő Tiszával is – adta hírül a hirtv.hu.

A helyiek által 40 éve csak „Dög-Tiszának” nevezett holtágat évtizedeken keresztül szennyezték galvániszappal, termálvízzel, állati és emberi hulladékkal.

Klebelsberg Kunó a 30-as években még strandot nyitott, ma már halak sem maradnak meg a szegedi Holt-Tiszában. Csak a szúnyoglárvák szaporodnak itt, nagy bosszúságot okozva egész Szegednek.

MTI Fotó: Rosta Tibor

160 tonna szennyezett iszapot kell kikotorni a holtágból, ahhoz, hogy megszűnjön a bűz, és újra élet költözhessen a vízbe.

Ez nemcsak a folyószakasz rehabilitációját jelenti, hanem a partrekonstrukciót, műtárgyaknak, új műtárgyaknak az elhelyezését. A mostani vízszennyező forrás az egy fóliaházas, üvegházas ipari terület, annak a szennyvíz-kezelését is meg fogja oldani

– nyilatkozta B. Nagy László, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője.

Legkorábban nyáron a víz leengedésével kezdődik meg a Holt-Tisza rehabilitációja. Ezt követően kezdik meg a meder kotrását, majd friss Tisza-vízzel töltik fel a holtágat.

MTI Fotó: Rosta Tibor

Közegészségügyi okokból is fontos a kármentesítés. Az ipari és lakossági szennyezésen túl az itt kifejlődő szúnyogok terjesztették a kutyákra veszélyes szívférgességet.

Egy, a belterületi elvárásoknak megfelelően használható, igénybe vehető és fönntartható holtág-rehabilitációt tervezünk végrehajtani. Illetve hát ennek a holtágnak vannak külterületi szakaszai is. A külterületi szakaszok vonatkozásában is partvonalrendezésre lesz szükség, hiszen azt tapasztaltuk, hogy a nyilvántartott jogi telekhatárok és a fizikai határok nem minden esetben esnek egybe, ezek rendezésére szükség lesz

– nyilatkozta Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

A Holt-Tisza rehabilitációja vízgazdálkodási szempontból is fontos. A megtisztított vízből a környékbeli gazdák öntözhetnek majd.

A beruházás 4 és fél milliárd forintba kerül majd.

Kiemelt kép: MTI/Rosta Tibor

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik