Mozaik

Napi húsz perc elég a boldogsághoz, ha egy szép parkban töltjük el

Eddig is tudtuk, hogy a természetben eltöltött idő igazi felüdülés a léleknek, és berobbantja a boldogsághormonok termelését.

A legújabb kutatások rávilágítanak, milyen kevés idő is szükséges ahhoz a szabadban, hogy élvezhessük akár egy városi park nyújtotta előnyöket is, és a szervezetünk endorfin áradattal feleljen a friss levegőre.

Az International Journal of Environmental Health Research által közzétett tanulmány megállapította, hogy a városi parkban 20 perc eltöltése boldogabbá tehet, függetlenül attól, hogy ezt az időt sétálgatásra, testmozgásra vagy ücsörgésre használjuk fel – írja a My Mother Nature Network.

Összességében megállapítottuk, hogy a park látogatóinak a kedélyállapota nagy mértékben javult ott tartózkodásuk után, függetlenül attól, mivel töltötték az idejüket, vagyis nem találtunk összefüggést a hangulat javulása, és bármilyen fizikai aktivitás között.

– nyilatkozta a tanulmány vezető szerzője, a Birminghami Alabama Egyetem professzora, Hon K. Yuen.

Fotó: pixabay.com

A vizsgálathoz 94 felnőtt látogatott el három városi parkba Alabamában, Mountain Brookban. Kitöltöttek egy kérdőívet a parkban való tartózkodásuk előtt és után is. Lépésmérővel nyomon követték a fizikai aktivitásukat. A legjobb eredményt a parkban eltöltött 20 és 25 perc közötti időintervallum eredményezte, a résztvevők kérdőíveinek kielemzése pedig azt mutatta meg, hogy mintegy 64 százalékkal növekedett az általános jóllétük és a kedélyállapotuk, még akkor is, ha egy lépést sem tettek a parkon belül.

Fotó: pixabay.com

Ez a felismerés különösen pozitív, mivel ez azt jelenti, hogy bárki, kortól, nemtől és fizikai állapottól függetlenül is feltöltődhet lelkileg-szellemileg, miután húsz percet eltöltött a friss levegőn, kert híján egy közeli városi parkban akár.

A tanulmány társszerzője, Gavin Jenkins professzor elismerte, hogy a kísérleti csoport kicsi volt, mégis ez a kis létszámú kontrollcsoport is rámutatott a városi parkok fontosságára.

Városi környezetben egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a zöldterületek beépítésére a tervezők és a fejlesztők, akik lakó- és kereskedelmi ingatlanokkal akarják benépesíti a különböző parkokat is

– mondta Jenkins.

A jelen és a jövő nagy kihívása, amire a városoknak reagálniuk kell, az az, hogy bár egyre több bizonyíték van a városi parkok fontosságáról és nélkülözhetetlenségéről, az ellenük dolgozó gazdasági lobbi is egyre nagyobb. Csak remélhetjük, hogy a gazdasági érdekek mellett egyéb, humánpolitikai szempontok is érvényesülhetnek majd.

Kiemelt kép: pixabay.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik