Virágzó vidékünk

50 éves a Pilisi Parkerdő

65 ezer hektáron gazdálkodva évi 25 millió látogatót fogadnak.

50 évvel ezelőtt, 1969. január 1-jén alakult meg a Pilisi Állami Parkerdőgazdaság. Az alapítók célja a korban egyedülálló volt: olyan erdőkezelési modell kidolgozása és megvalósítása, amely előtérbe helyezi az erdők turisztikai és kulturális szerepét, és nagy hangsúlyt fektet a táj és a természet védelmére. Mindennek gazdasági alapját a korabeli megfogalmazás szerint a „korszerű erdő- és vadgazdálkodás” volt hivatott biztosítani, olvasható a parkerdő weboldalán.

Bioszféra rezervátum marad a magyar természetjárás bölcsője
A Pilisben folyó gazdálkodás a fenntarthatóság legtágabb értelmezését ülteti át a gyakorlatba.

Az elképzelés megvalósításának sikerét jelzi, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. fél évszázad elteltével 65 ezer hektáron gazdálkodva évi 25 millió látogatót fogad. Az ország legnagyobb ökoturisztikai infrastruktúráját kezeli, amely kikapcsolódási lehetőséget kínál a gyalogos, a kerékpáros és a lovas természetjáróknak egyaránt. Története során az erdőgazdaság számos természetvédelmi terület alapításában működött közre, és országosan élen jár az örökerdő-gazdálkodás széleskörű bevezetésében, miközben gazdálkodásával stabil alapot biztosít a turisztikai és természetvédelmi közfeladatok ellátásához.

Fotó: parkerdo.hu

A Pilisi Parkerdő működési filozófiája szerint az aktív természetvédelem, az erdőgazdálkodás és a természetjárás nem választhatóak el egymástól, ezért az erdőgazdaság közel 300 dolgozója, köztük 150 erdész szakember az erdei életközösség minden elemét figyelembe véve végzi mindennapi munkáját.

Kiemelt képünkön a Dunakanyar látható a társaság prédikálószéki kilátójából – Fotó: Roxor Helsing

Olvasói sztorik