Virágzó vidékünk

Fél Dunántúl kitárulkozik a Pilis legmagasabb kilátójáról

Gyönyörű a látvány, lenyűgöző a környező táj.

Az elmúlt négy hónapban ötezer látogató kereste fel a Dunántúli-középhegység legmagasabb pontján lévő Boldog Özséb-kilátót – közölte a Pilisi Parkerdő Zrt. az MTI-vel.

A 756 méter magas Pilis-tetőn álló létesítmény a hegység közepén található, közelében nincsen parkoló vagy buszmegálló, csak gyalogosan érhető el. A felfelé igyekvők előtt fokozatosan nyílik meg a Pilis-tető körül elterülő táj, a Vörösvári-medence vagy a Budai-hegység.

kilátó1

A Boldog Özséb-kilátó környékén a panorámán kívül számos kolostorromot és barlangot fedezhetnek fel a látogatók, valamint a közelben látványos sziklák és szurdokok találhatók.

A kilátót egy meglévő vasbeton geodéziai torony átalakításával hozták létre, több mint 50 millió forint ráfordításával. A henger alakú létesítmény 2014 októberében kívülről a tájba illeszkedő faburkolatot kapott és kilátószinthez fából készült lépcsősor vezet.

kilátó2

A Pilis-tetőn a nyolcvanas években katonai bázis működött. A megmaradt hangárok, épületmaradványok és a természetvédelmi oltalom miatt a kilátó csak a jelzett turistautakon közelíthető meg – írta az MTI.

Fotók: parkerdo.hu

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik