Virágzó vidékünk

Világhírű építészeti díjat kapott a Galya-kilátó

Fantasztikus elismerést kapott a tavaly felújított monstrum.

Mint ismert, 2015 őszén a magyar építészet legkiválóbb alkotásainak versenyében a Mátra egyik gyöngyszeme, a Galya-kilátó “Épület” kategóriában az abszolút győztes lett, és a kilátó a MÉD közönségdíját is megkapta ugyanabban a kategóriában.

Fotó: galyakilato.hu
Fotó: galyakilato.hu

Most fantasztikus nemzetközi elismerés érte az 1939-ben épített és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatóinak – Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron – tervei alapján felújított kilátót: az Architizer.com portál, a Wall Street Journal és a Webby által alapított Architizer A+ díj renováció kategóriájában az építészeti díj öt – két amerikai és két kínai épület – jelöltje közül nyerte meg a közönségdíjat.

Fotó: MTI - Komka Péter
Fotó: MTI – Komka Péter

Korábban arról számoltunk be, hogy áradozott a kilátóról a Daily Mail egyik cikke. A portál újságírója – sok fotóval illusztrálva – igazi turistaparadicsomnak nevezte a környéket, a kilátóról pedig megjegyezte: lélegzetelállító panorámát nyújt a látogatóknak, akik madártávlatból szemlélhetik a gyönyörű tájat.

Fotó: galyakilato.hu
Fotó: galyakilato.hu

A napokban három Heves megyei fiatal – az egri Pogonyi Dávid és Pogonyi Csongor valamint a vámosgyörki Kakuk Péter – galyatetői kilátóról készült kisfilmje is felkerült a világhálóra.

A fiatalok szívügye a Mátra, a filmet önszorgalomból és lelkesedésből készítették.

Gratulálunk nekik is és természetesen a kilátó felújítóinak a nagy nemzetközi sikerhez.

Címfotó: galyakilato.hu

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik