Virágzó vidékünk

Rácsodálkozott a világ a Mátra gyöngyszemére

Nagyon megtetszett a külföldi újságírónak a Galyatetői-kilátó.

Áradozik a kilátóról a Daily Mail február 23-i cikke. A portál újságírója – sok fotóval illusztrálva – igazi turistaparadicsomnak nevezi a környéket, a kilátóról pedig megjegyzi: lélegzetelállító panorámát nyújt a látogatóknak, ahogyan madártávlatból szemlélhetik a gyönyörű tájat.

Mi, magyarok nem lepődünk meg a külföldi dicsérő szavakon. Mint ismert, 2015 őszén a magyar építészet legkiválóbb alkotásainak versenyében a Mátra egyik gyöngyszeme, a Galya-kilátó “Épület” kategóriában az abszolút győztes lett, és a kilátó a MÉD közönségdíját is megkapta ugyanabban a kategóriában.

Fotó: MTI - Komka Péter
Fotó: MTI – Komka Péter

Újratervezés

Az Országos Kéktúra nyomvonalán található építményt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatói, Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron tervezték újra. Az 1939-ben átadott kilátót körbevevő fák az évek múltával jelentősen túlnőttek az építmény kilátószintjén, ezért ezt a szintet – a tervezői szándék szerint – egy vasbeton toldással megemelték, visszaadva ezzel az eredeti panoráma élményét.

Fotó: galyakilato.hu
Fotó: galyakilato.hu

360°-os panoráma

A felújításnak köszönhetően az ország egyik legmagasabban álló kilátója jött létre, amely egyedülálló, 360°-os panorámát nyújt.

Fotó: galyakilato.hu
Fotó: galyakilato.hu

A csaknem 1000 méteres magasságban lévő tetőterasz megközelítése egy új, kettős közlekedési rendszeren keresztül lehetséges. A  kilátó eredetileg 17 méter magas tetejét megtoldva, az új magassága immár 30 méter lett, így a beléptetőt elhagyva összesen 162 lépcsőfokot kell megtennie a látogatóknak a teljes magasságig.

Csodás fényjátékok

Az újjászületett kilátó abból a szempontból is különlegesnek mondható a hazai építészetben, hogy különböző funkcionális, texturális és fakturális tulajdonságú elemeket integrál. A torony esetében kiválóan működik a membránból készült háló, amely a fényviszonyoktól, az időjárástól, a látószögek változásától függően látványosan módosul.  A felső részben a színes körablakoknak is köszönhetően a belső terek csodás fényjátékában gyönyörködhetünk.

Fotó: galyakilato.hu
Fotó: galyakilato.hu

Szállás a magasban

Szállásként szolgálnak a kilátó tetejében kialakított bivaktermek, ráadásul mindezt önköltségi áron kínálják. Csak a takarításért és a fürdőszoba-használatért kell fizetni, ami 2000 forintot jelent éjszakánként, és ebben már benne van a kilátóba való feljutás ára is, ez utóbbi 200 forint. A bevételt teljes egészében az objektumok fenntartására és üzemeltetésére fordítják.

Csoda-e, hogy ez a konstrukció, az olcsóság is nagyon tetszett a Daily Mail-nek?

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik