Mozaik

Megfejtették a kutyák boldogságának a titkát

Meglepő eredményre jutottak a kutatók.

A kutyáknak séta közben gyakran meg kell állniuk, hogy mindent alaposan megszaglásszanak, akár a rózsákat is, írja a Better Homes & Gardens.

A kutyatulajdonosok számtalan módon próbálják boldoggá tenni kedvencüket, mindenféle, állatkákra emlékeztető játékot vesznek nekik, amelyek sokszor még hangot is adnak ki. Természetesen hasznosak ezek a kutyajátékok, hisz mi lehetne izgalmasabb, mint apró darabokra tépni őket?

De van valami, ami még ennél is nagyobb örömet szerez a kutyusoknak a legújabb tanulmányok szerint, ez pedig nem más, mint a szimatolás.

A kutyák a világot az orrukon keresztül érzékelik és értelmezik, a szaglás számukra olyan, mint nekünk, embereknek a látás, hisz mintegy tízezerszer olyan jól érzékelik az illatokat, mint mi.

Egy új tanulmány azonban más kontextusba helyezte ezt a köztudott tényt.  A kutyák viselkedésének két szakértője, Charlotte Duranton és Alexandre Horowitz arra a megállapításra jutott, hogy a kutyák, bármennyire is szabad szelleműnek gondoljuk őket, nem tehetik szabadon azt, amit akarnak.

Lokinál boldogabb kutya aligha létezik, a világot járja gazdáival
Boldog kutya, boldog gazdi, boldog utazások. Valódi élmények, őszinte szeretet.

A kutatók azzal érveltek, hogy a kutya rabságban tartott élőlény, abban az értelemben, hogy nem cselekedhet mindig az ösztönei késztetése szerint, fajtájától függően vadászni, terelni, száguldani, apportírozni, ásni vagy épp  versenyezni akarna. De ezek a képességeik többnyire parlagon hevernek otthon. Jó lenne, ha a gazdik hagynák kutyáiknak, hogy megéljék ezeket az ösztönkésztetéseket, de ez sajnos nem mindig lehetséges.

Fotó: pixabay.com

A tanulmányt készítők egy érdekes feladatot is kitaláltak, amivel letesztelték a kutyák egyik alapvető ösztönét, a szaglászást. Arra voltak kíváncsiak, mi van nagyobb hatással a kutyák hangulatára, a táplálékszerző szaglászás vagy a fürkésző szaglászás.

Két tálat helyeztek el egymás közelében, és megtanították a kutyákat, hogy az egyik tálban mindig van étel, a másikban viszont sosincs. Aztán a két táltól azonos távolságra elhelyeztek egy harmadikat is, hogy megvizsgálják, mennyi ideig tart, míg a kutya megközelíti azt.

Arra a következtetésre jutottak, hogy a gyorsabb megközelítés optimizmusra utal a kutya részéről, hisz azt feltételezi, van a tálban étel.

A kísérletet ezután két hétig szüneteltették, de a kutyák házi feladatot kaptak. Néhány kutya alapvető engedelmességi kiképzést kapott, miközben a fajtájuknak megfelelő feladatot is elláthatták. A többi kutya szaglással kapcsolatos feladatokat kapott. A “szaglászó kiképzés” egyre népszerűbbé válik, amelynek során a kutyák a szagérzetük alapján megtalálják és felismerik az egyedi illatokat (a nyírfa, az ánizs és a szegfűszeg illatok igen népszerűek), majd ezután elvégzik az illatok megtalálásán alapuló különböző feladatokat.

A kéthetes szünet után meglepő eredményt tapasztaltak a kutatók. Azok a kutyák, amelyek házi feladatnak szaglászással kapcsolatos feladatokat kaptak, az ismeretlen tálat sokkal gyorsabban közelítették meg, mint azelőtt.

A kísérletet végzők szerint ez annak volt köszönhető, hogy a szaglászó tréninget végző kutyák jóval boldogabbak voltak, mint társaik.

Ezért, ha legközelebb sétálni indul négylábú barátjával, hagyja kedvére szimatolni-szaglászni, hagy olvasgassa az orrával a többi kutya vagy más élőlény által számára hagyott e-mail-eket és sms-eket! Jusson eszébe, hogy a kedvence boldogsága és jó hangulata csak ennyin múlik!

Kiemelt kép: pixabay.com

Kutyái mellett szeretne majd nyugodni Alain Delon
Megindító gondolatok a kutyák iránti szeretetéről.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik