Mozaik

Kihaltnak hitt leopárdot láttak Tajvan erdeiben

Korábban a témában:

A tajvani ködfoltos párducot (Neofelis nebulosa brachyura) 1983 óta egyetlen alkalommal sem észlelték, ezért 2013-ban kihaltnak nyilvánították. Valószínűsítik ugyanakkor, hogy a ritka ragadozó még mindig jelen van Tajvan erdeiben, tavaly egy falu lakói ugyanis találkoztak a nagymacskával, írja a National Geographic Magyarország.

A Tajvani Erdészeti Hivatal által idén januárban kiadott vadvédelmi irányelvek jegyzékében a nagy testű ragadozót még mindig a kipusztult élőlényként tartják nyilván.

Több különleges, egzotikus állatfajhoz hasonlóan a tajvani ködfoltos párduc életét is számtalan titok övezi. A ritka nagymacskát a helyi Paiwan törzs bennszülöttjei szent állatként tisztelik. 

Feljegyzések alapján az őslakosok már a 13. században kereskedtek az állat bőréven, de eddig csupán egyetlen nem őslakos személy, egy japán antropológus látta élve az alfajt 1900-ban.

A közelmúltban Galapagos szigetén egy hüllőfajjal jártak hasonlóan kutatók, egy kihaltnak vélt teknős élő példánya bukkant elő a bozótból. Ezt az óriás teknőst 1906-ban látták utoljára az eset előtt.

Tajvanon korábban az őslakosokkal készített interjúból kiderült, 1983 óta nem bukkantak újabb foltos párduc példányra a helyiek. A tavalyi események ismeretében a helyi természetvédők célja most az, hogy a tajvani ködfoltos párduc kikerüljön a kihalt állatok listájáról.

Photographed with a Camtraptions camera trap. Laikipia Wilderness Camp, Kenya.
100 év után először fotóztak fekete leopárdot Afrikában
Az állat szőre az úgynevezett melanizmusnak köszönhetően fekete.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Kommentek

Zalakaros, 2019. augusztus 20.
A zalakarosi termáltó 2019. augusztus 19-én. A tóból az alatta húzódó vízelvezetõ rendszer sérülése miatt 2018 májusában elfolyt a víz. A hibát kijavították, megkezdték a meder feltöltését.
MTI/Varga György
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.