Mozaik

Kihaltnak hitt leopárdot láttak Tajvan erdeiben

A tajvani ködfoltos párducot (Neofelis nebulosa brachyura) 1983 óta egyetlen alkalommal sem észlelték, ezért 2013-ban kihaltnak nyilvánították. Valószínűsítik ugyanakkor, hogy a ritka ragadozó még mindig jelen van Tajvan erdeiben, tavaly egy falu lakói ugyanis találkoztak a nagymacskával, írja a National Geographic Magyarország.

A Tajvani Erdészeti Hivatal által idén januárban kiadott vadvédelmi irányelvek jegyzékében a nagy testű ragadozót még mindig a kipusztult élőlényként tartják nyilván.

Több különleges, egzotikus állatfajhoz hasonlóan a tajvani ködfoltos párduc életét is számtalan titok övezi. A ritka nagymacskát a helyi Paiwan törzs bennszülöttjei szent állatként tisztelik. 

Feljegyzések alapján az őslakosok már a 13. században kereskedtek az állat bőréven, de eddig csupán egyetlen nem őslakos személy, egy japán antropológus látta élve az alfajt 1900-ban.

A közelmúltban Galapagos szigetén egy hüllőfajjal jártak hasonlóan kutatók, egy kihaltnak vélt teknős élő példánya bukkant elő a bozótból. Ezt az óriás teknőst 1906-ban látták utoljára az eset előtt.

Tajvanon korábban az őslakosokkal készített interjúból kiderült, 1983 óta nem bukkantak újabb foltos párduc példányra a helyiek. A tavalyi események ismeretében a helyi természetvédők célja most az, hogy a tajvani ködfoltos párduc kikerüljön a kihalt állatok listájáról.

100 év után először fotóztak fekete leopárdot Afrikában
Az állat szőre az úgynevezett melanizmusnak köszönhetően fekete.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik