Mozaik

100 év után először fotóztak fekete leopárdot Afrikában

Azt mondják, hogy a fekete macska a rossz szerencse szimbóluma, de amikor Nick Pilfold hallott egy Kenyában élő egyedről, rögtön tudta, hogy egy nagyon különleges állatról van szó, írja a National Geographic.

Az afrikai országban dolgozó biológus és csapata 2018 elején helyezett ki kameracsapdákat a Loisaba Conservancy természetvédelmi terület bozótosaiban. Nem kellett sokáig várniuk, hogy bizonyítékot szerezzenek rá: egy rendkívül ritka fekete leopárd él a vadonban.

A fiatal nőstény állatot elsőre egy nagyobb, normális színezetű leopárddal sikerült lencsevégre kapni, ami a feltételezések szerint az anyja lehetett.

Az állat szőre az úgynevezett melanizmusnak köszönhetően fekete, amely az albinizmus szöges ellentéte és amit a melanin festékanyag felhalmozódása okoz.

Melanisztikus leopárdokról az utóbbi évtizedekben többször is érkeztek hírek Kenyából, de tudományosan sohasem sikerült megerősíteni a jelenlétüket.

Az African Journal of Ecology című lapban januárban megjelent cikk szerint az utóbbi száz évben most először dokumentálták egy melanisztikus leopárd jelenlétét Afrikában. Legutóbb 1909-ben, az etiópiai Addisz-Abebában fotóztak le fekete leopárdot.

Kenyában szinte mindenkinek van egy története arról, hogy látott fekete leopárdot, ez itt mitikus jelentőségű. Az 1950-es, 1960-as években, amikor még legális volt a leopárdokra való vadászat, fekete leopárdra senki nem lőtt. Ha meglátták, nem ejtették el

– mondta Pilfold.

Afrikától Oroszország keleti részéig összesen kilenc leopárdfaj él, és bár becslések szerint a ma élő leopárdok 11 százaléka melanisztikus, legtöbbjük Délkelet-Ázsiában található meg, ahol a trópusi esőerdők árnyékaiban remekül tudnak rejtőzködni.

Kenyában – ahol a fekete leopárdokat sokszor fekete párducnak is nevezik – ugyanakkor nem származik különösebb előnye a sötét színből a macskáknak, de mivel éjszakai életmódot folytató állatról beszélünk, hátránynak sem nevezhető számukra a melanizmus.

A most dokumentált fekete leopárdról ide kattintva találsz további fotókat.

80 év után először látták az amazóniai majomfajt
A dús fekete hajú és aranysárga lábú makit 1936-ban fedezték fel.
Olvasói sztorik