Mozaik

Titkairól mesélt a világhírű magyar természetfotós

A madarak láthatatlan fotósa elnyerte a természetfotósok Oscar-díját, és készített róla filmet a Spektrum TV is.

Egészen korán, még kisgyermekként kezdte a fotózást Máté Bence, aki 2010-ben Londonban, a “Marvel of Ants” című képével elnyerte a természetfotózás Oscar-díjának tartott, „Az év természetfotósa 2010” (Wildlife Photographer of the Year) címet.

Első lessátramat 13 éves koromban építettem, de első természetfotóimat már általános iskola 3-4. osztályában elkészítettem”

– mesélte Bence a Nation Geographic-nak.

Máté Bencét a nagyközönség – többek között – a Spektrum csatornán sugárzott „A láthatatlan madárfotós” háromrészes sorozatból ismerheti.

Fotó: Máté Bence

Bár madárfotósként lett világhírű, Bence nem csak madarakat fotóz, ennél sokkal változatosabb témái vannak. Kedvenc állata nincs, az állatok természetes viselkedését szereti megörökíteni. Eleinte az volt a célja, hogy minél élesebb képeket készítsen lehetőleg ritka, kevésbé ismert fajokról, aztán ez fokozatosan megváltozott, ma már szinte teljesen mindegy mennyire gyakori, vagy sem a fotóalany, inkább az az érdekes, mit csinál és milyen környezetben. – A legfontosabb motiváció jelenleg ez. Nagyon élvezi, hogy “saját kezűleg hozhat létre egy terméket”.

A természetfotózásban nem csak az alkotás nyújt élvezetet, a munka során az ember részesévé válik a csodás környezetnek

– mondja Bence.

Annál jobb képeket lesz képes elkészíteni, minél tájékozottabban, jobban, minél újszerűbben képes használni a legújabb technikákat. Az eredmény, a produktum – maga a fotó – ilyenkor már csak ráadás, főleg, ha ez a „végtermék” önállóan is megállja helyét akár falon lógó képként, akár egy nívós magazin címlapján.

Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Magyarországon nagyon jó és erős a természetfotós közösség – több tucat olyan magyar fotós van, aki insiprálta, és ma is inspirálja Bencét alkotásai elkészítése közben. A fiatal fotós azon kevés szerencsések közé tartozik, akiknek a munkájuk a hobbijuk. Borzasztóan örül annak, amikor látja, hogy az emberek érdeklődnek a művei iránt, és úgy érzi, munkájával jó irányba tudja befolyásolni a természetvédelmet.

Bence arra a legbüszkébb, honnan indult, és milyen messzire sikerült eljutnia. Úgy gondolja, ez rengeteg fiatalnak jelenthet motivációt, hogy merjék a saját útjukat járni – és nem csak a fotózásban, hanem az élet bármely területén.

Nem azért szereztem sikereket, mert jókor kezdtem el, hanem azért, mert fanatikusan kitartottam az általam jónak vélt gondolataim mellett

– tette hozzá.

A Máté Bencével készült interjút teljes terjedelmében a National Geographic  oldalán olvasható.

Mesebeli kép lett a Medvesi Fotós Maraton közönségdíjasa
75 felvétel közül lehetett választani.

Kiemelt kép: Wikipédia

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik