Mozaik

Kiszáradt a lillafüredi vízesés

Az elmúlt hetekben nagyrészt az átlagostól magasabb léghőmérsékletek jellemezték Közép-Európa időjárását. Sok volt a napsütés, a lehullott csapadék mennyisége pedig jelentősen elmaradt az átlagostól. A szárazabb időszakra sok jel utal, ezek egyike, hogy eltűnt a víz a lillafüredi vízesésből, írja a boon.hu.

A lap szerint mivel a Szinva-forrás egy gyűjtő forrás (a Foglalt-forrás és a Csöves-forrás táplálja, amelyek időszakos földalatti karsztforrások) ezért a vízesés jelenleg nem kap vizet. Ennek oka, hogy bár volt némi csapadék a télen, ez arra nem volt elég, hogy feltöltse a földalatti vízgyűjtőket.

Kiemelt kép: Facebook/Gyólai Ferenc

Az olvadékot nagy valószínűséggel a növényzet hasznosította, és ami mégis eljutott a vízgyűjtő barlangokba, üregekbe, nem elegendő arra, hogy felszínre jusson. Noha a 100 méterrel lentebb található Bársonyos-forrás működik, és néhány méter után az út alatt becsatlakozik a Szinva-forrás medrébe, ezt a lentebbi vízvédmű hasznosítja. Egy nagyobb, kiadósabb pár napos csapadék után van rá esély, hogy telítődik annyira a talaj, hogy meginduljon a Szinva-forrás és ezzel együtt a vízesés is

– írta egy tájékozott hozzászóló egy Facebook-posztnál.

Változnak az évszakok: tavaly januárban még arról számoltunk be, hogy a vízesés befagyott.

Búcsúzik a téltől a minden évszakban gyönyörű Lillafüred
A vadregényes katlan újra megmutatta szépségét.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik