Mozaik

Baknyulat püfölhetett épp egy nőstény a mentősök videóján

A verekedő nyuszik viselkedésére kerestünk magyarázatot.

A két egymásba kapaszkodó, verekedő nyuszi videóját nézi nevetve mindenki az interneten, hisz így húsvét előtt igencsak időszerűnek tűnik a tapsifülesek magánakciója.

Az esettel kapcsolatban Meier Krisztina, az Első Nyúlmentő Alapítvány munkatársa a Sokszínű Vidék megkeresésére arról beszélt, a nyuszik egyáltalán nem olyan kedvesek, alamuszik, ahogy az elképzeléseinkben élnek.

Az összeverekedésük mindig látványos és vicces is egyben, hisz a két hátsó lábukra állva, emberi módra pofozkodnak

– kezdi a szakértő.

A balhézás meglepő módon a párzási rituálé része is, tehát az is lehet, hogy egy nőstény és egy bak pofozkodásának voltak a mentősök a szemtanúi, ami után következett az enyelgés.

Nem is gondolnánk, de a nőstények sokszor vehemensebbek, és bőkezűbben osztogatják a pofonokat a baknyulaknál

– meséli Meier Krisztina.

A mezei nyulakra nem jellemző a terület védése, de a dominanciáért ők is harcba szállhatnak.

Ez a szokásuk ugyanakkor fokozottan veszélybe is sodorhatja a tapsifüleseket, hisz amikor pofozkodásba kezdenek, függetlenül az indítéktól, megszűnik számukra a külvilág, és csak egymást látják. Ilyenkor könnyen bajba kerülhetnek, akár a forgalmas útszakaszokra is kioldalazhatnak a harc hevében.

Az üregi és a házi nyúl esetében területvédő harcról is lehet szó, valamint az üregi nyulaknál nagyon erősen él az alfa dominanciája, így verekedéskor nagyon durván rúgják, harapják egymást, sokszor súlyos sérüléseket is okozva maguknak és a másiknak.

A nyulaknál a párzás része az is, hogy a bakok harcolnak a nőstényért, és ilyenkor úgy belemelegednek a verekedésbe, hogy semmit nem érzékelnek a külvilágból.

Akár ez történt a videón látható nyuszikkal, akár épp párosodásra készült a két ellenkező nemű tapsifüles, az biztos, hogy látványosan – és számukra balesetveszélyesen – bokszoltak.

15 érdekesség, amit nem tudtál a nyuszikról
A nyulak rendkívül tiszta, okos állatok, de nagy felelősséggel jár gondozni őket. Húsvét alkalmából ismerkedjünk meg velük kicsit közelebbről is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik