150 év után visszatértek a farkasok Hollandiába

1869-ban látták utoljára őket az országban.
Kapcsolódó cikkek

Két nőstény farkas telepedett meg Hollandiában, Veluwe környékén, amire legutóbb 150 évvel ezelőtt volt példa az országban. Az állatok mozgását és életmódját több természetvédelmi szervezet, így a Wolven in Nederland ökológusai is nyomon követik, írja az MNN.

A lap szerint a farkasok évszázadokon át jelen voltak Európa-szerte, de az emberek egy idő után veszélyforrásként tekintettek rájuk, ezért elkezdték vadászni őket. Hollandiában utoljára 1869-ben láttak farkast.

2015 óta többször is észlelték a ragadozók jelenlétét az országban, de azt feltételezték, hogy Németországból tévedtek át a ragadozók a szomszédba.

Csakhogy az észlelések száma folyamatosan nőtt. 2018 első felében legkevesebb nyolc különböző példány nyomára bukkantak, négyet pedig 2018 novembere és 2019 januárja között azonosítottak.

iStock

Az ökológusok a BBC megkeresésére arról beszéltek, hogy a farkasok ürüléke és lábnyomai alapján biztosra vehető, hogy az egyik nőstény farkas legkevesebb hat hónapja Hollandiában van, tehát letelepedett. A második nősténnyel kapcsolatban még zajlik az adatgyűjtés, ráadásul egy hím egyedről is érkeztek bejelentések.

Így az sem elképzelhetetlen, hogy másfél évszázad után hamarosan egy teljes farkasfalkával gazdagodnak a hollandok.

Lehetséges, hogy idén májusban fiatal farkasok születnek Hollandiában. Egy vemhes nőstény farkas feltűnő, ezért rajtuk tartjuk a szemünket a következő időszakban

– mondta a lapnak Glenn Lelieveld, a Meldpunt Wolven szakértője.

A férfi, akit farkasok neveltek fel a vadonban
Amikor a polgárőrök 19 éves korában rátaláltak, Rodriguez nem beszélt, csak morgott, sírni viszont sírt.

A gazdák attól félnek, hogy a farkasok majd az állataikra vadásznak, míg mások azt remélik, hogy a ragadozók helyreállítják a természet egyensúlyát.

Ezt azzal indokolják, hogy néhány faj a farkasok miatt elkerülhet majd bizonyos területeket, így azok nem lesznek túllegelve. Azt is várják a farkasoktól, hogy bizonyos állatfajokra jó hatással lesznek oly módon, hogy a gyengébb és a beteg példányokat levadásszák.

Roeland Vermeulen, a Wolven in Nederland munkatársa arról beszélt,

meg kell tanulnunk újra együtt élni a farkasokkal. A modern technológia segíthet megvédeni a birkákat. Azzal számolunk, hogy Nyugat-Európában komoly farkaspopuláció alakulhat ki. Mégis, mivel félénk, éjszakai állatok, a legtöbben észre sem veszik majd, hogy köztünk vannak.

Kimentették a kutyát a fagyos folyóból, de nem is kutya volt
Megmentőit mindenesetre így is dicséret illeti.

Kiemelt kép: iStock