Mozaik

600 év után költenek fehér gólyák Nagy-Britanniában

Az angliai Sussex egyik idős tölgyfáján fészkelő gólyapár évszázadok elteltével az első, amely Nagy-Britannia területén költ, írja a The Guardian.

A lap cikke szerint évente úgy húsz átvonuló fehér gólyát látnak a szigetország felett, de 1416 óta bizonyítottan sosem volt rá példa, hogy költsenek is ott. Akkor a skóciai Edinburgh városában történt meg a csoda.

A most felfedezett madárpár három tojást rakott, a fiókáik pedig júniusban kelhetnek ki, ha minden a terv szerint halad.

A gólyák angliai költése egyébként nem a véletlen műve. Egy projekt részeként három természetvédelmi szervezet évi 40 nevelt fehér gólyát enged szabadon az idei évtől, hogy 2030-ra önfenntartó populációja legyen a gólyáknak Nagy-Britanniában.

Bár globálisan nem veszélyeztetett a faj, egy karizmatikus madárról van szó, ami az újjászületést szimbolizálja. Reményeink szerint a látványuk arra ösztönzik majd az embereket, hogy óvják a természet világát

– mondta Ros Kennerley, a Durrell Wildlife Conservation Trust programmenedzsere.

A cikkben megjegyzik, a gólyák populációját az utóbbi időkben Franciaországban, Lengyelországban és Hollandiában is sikerült helyreállítani. Ezekben az államokban ma már óriási fészkeket építenek kisvárosok, falvak kéményein, villanyoszlopain a bámulatos madarak.

Az angliai gólyák nagyon fiatalok, ezért félő, hogyan birkóznak meg a szülőség feladatával. A természetvédők mindenesetre folyamatosan megfigyelés alatt tartják őket.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik