Mozaik

Újra kifogták a Deseda ismert óriásharcsáját

Néhány hét alatt három kilót leadott a falánk ragadozó.

Szombat reggel hét órakor Vörös István 72 kilós harcsát fogott a Somogy-megyei Deseda tavon.

Kapitális méretű tokhalat fogtak Nógrádban
Közel két kilóval szárnyalta túl az eddigi tórekordot.

A Kaposvár melletti mesterséges horgásztó, a Deseda, bővelkedik kapitális harcsákban. Néhány hete adtuk a hírt, hogy ugyanitt Dormány József egy 75 kilós gigaharcsát fogott, majd a mérlegelés és hitelesítést után visszaengedte a tóba.

Szombaton reggel hét órakor a néhány hete kifogott halóriás ismét szárazra került, Dormány József barátja, Vörös István kaposvári sporthorgász akasztotta meg, és emelte partra 20 perc fárasztás után a 220 centiméter hosszú, 72 kilós harcsát. A hal most könnyebb volt, mint legutóbbi kifogásakor.

Vörös István 25 éve horgászik a Desedán, és igazi ragadozó-specialista, fogott már 90 kilós rekorder harcsát is a Kaposvár melletti mesterséges horgásztóban.

A horgászok a nagyobb halakat jellegzetes testi adottságaik alapján már jól ismerik, ilyenek például a sérült szem, vagy száj, a púpos hát, és ezek alapján tudják megismerni egy-egy korábban már kifogott példányt.A harcsa szájának jobb oldali részén egy nagyjából 5 centiméteres sebesülést szerzett korábban, ez alapján tudtuk beazonosítani

-mondta a Sokszínű Vidéknek Vörös István.

Fotó: Facebook/Vörös istván

A harcsák ívási időszakban gyakran rivalizálnak egymással a legjobb helyekért, ilyenkor van, hogy napokig nem táplálkozik egy-egy példány, verekszik a többiekkel, valószínűleg ezért mérték most 3 kilogrammal könnyebbnek ugyanazt az óriásharcsát.

István – aki úgy ismeri a Desedát mint a tenyerét – reggel 5 óra 10 kor lement, de kedvenc helye éppen foglalt volt, ezért bő 50 méterrel távolabb próbált szerencsét. Rövid időn belül jelentkezett az első kapás, melyet pár perc múlva egy újabb követett, majd rutinos fárasztás végén hét óra után néhány perccel ismét partot ért a harcsa.

Parton az óriás – Fotó: Facebook/Vörös istván

A Desedán Vörös István tartja a harcsa rekordot, egy 90 kilós példánnyal, amit pár éve fogott. Elmondása szerint a harcsák mellett kapitális méretű balinok és süllők is élnek a tóban.

Kiemelt kép: Facebook/Vörös István

Visszavitték a Tisza-tóba a csaknem egymillió forint értékű pontyóriást
A kapitális méretű hal visszahelyezését több hónapos hatósági vizsgálat előzte meg.
Olvasói sztorik