Mozaik

Retro játékok az 1 forint 50 filléres fagyi idejéből

Búgócsiga, fémépítő, Gazdálkodj okosan vagy egy full extrás autóskártya csomag, kislányoknak “négerbaba”, fából mini babaház – tegyétek a szívetekre a kezeteket, 40 felettiek, ki ne szeretett volna a hetvenes-nyolcvanas években ilyen szülinapi ajándékokat kapni a Skála Áruházból?!

De emlékeztek még a Boribon-sorozatra diafilmen, vagy a Kacor királyra? Ezeket vetítették szüleink az ajtóra feszített a fehér lepedőre, jellemzően hétfőnként,  amikor a hetvenes években még nem volt tévéadás.

Ki ne felejtsük a felsorolásból a szomszéd irigyelt fém kisvasútját, a fiú osztálytársak matchbox-gyűjteményét, vagy a westernfilmek pisztolyait, kelet-európai fröccsöntött változatban. A műanyag katonákat és a rövid szoknyás tömzsi lábú kisbabákat, amiket búcsúkon zsákmányolhattunk a félretett zsebpénzünkből, a kakasnyalóka mellé.

Berzsenyi Dániel Könyvtár Facebook-oldala

Bizony, mi ezekkel játszottunk, amikor még 1 forint 50 fillér volt egy gombóc fagyi!

És még ezernyi játékkal, amiket anno szüleink is megvettek nekünk

Jót nosztalgiáztunk a minap, köszönhetően a szombathelyi Helytörténeti Klubnak. Felhívásukra ugyanis rengetegen jelentkeztek, és vitték be a Berzsenyi Dániel Könyvtárba féltve őrzött gyermekkori kincseiket. Olyan sokat, hogy összes felajánlott tárgy el sem fért a földszinti teremben. Ebből nyílt a napokban retro gyermekjáték-kiállítás – amihez a vitrinekben fekete-fehér gyermekkori fotókat is párosítottak, szintén szombathelyiek gyűjteményeiből.

Forrás: Berzsenyi Dániel Könyvtár Facebook-oldala

Mindig, mikor régi tárgyakat mutatunk be, akkor önkéntelenül is a nosztalgia kerül elő, aminek aztán egy kicsit édes-bús érzete is van. Én azonban úgy gondolom, hogy ezek a régi tárgyak a mindennapi életünkben sokféle dologra motiválnak… Szerencsések azok, akik nem csak gyerekkorukban, hanem egész életükben játszanak, mert a játék meghatározza az életünket, örömet okoz és nem utolsó sorban fejleszti képességeinket.

– mondta a megnyitón Nagy Éva, a szombathelyi könyvtár igazgatója.

A tárlat a “Ki játszik ilyet” címet kapta, mert játszani tényleg a legszuperebb dolog

Aki még nosztalgiázni szeretne, az június 15-ig a Berzsenyi Dániel Könyvtár nyitvatartási idejében ingyen megteheti. A tárlatra gyermeket és iskolás csoportokat is várnak, akik interaktív foglalkozáson ki is próbálhatják szüleik és nagyszüleik féltve őrzött kincseit.

A szombathelyi közösségi kiállítás Nagymiklósi Józsefné és Fülöp Tibor ötletéből született meg, Szalainé Bodor Edit valamint Spiegler Tibor működött közre a létrejöttében.

Apropó, ti hánnyal játszottatok, hányat ismertek fel közülük?

Galéria

Címlapfotó: Pais-Horváth Péter

Olvasói sztorik