Mozaik

Ilyen nagy kecsege ritka zsákmánynak számít a Dunán

Az Ordasnál most horogra került példány 6,3 kilós és 88 centi hosszú volt.

Bak László és Bak Tibor gyakran próbál szerencsét az ordasi Duna-szakasznál, ahol helyi barátjukkal és horgásztársukkal, Didon Sándorral azt elmúlt években sok méretes halat fogtak ki a folyóból, írta a Baon.

A közelmúltban újra ladikoztak egyet Ordason, s már készültek volna haza, amikor az utolsó, vízben lévő boton megfeszült a damil és a hal vitte volna a felszerelést. A horgásztársak megállították és beszákolták a nagy meglepetést,  egy manapság ritkán látott kecsegét, ami egyre ritkább a Dunában.

A kecsege 2015-ben az év hala volt

A kecsege, amelyet a Magyar Haltani Társaság – közönségszavazás útján – 2015-ben az év halának választott, hazai vizeink egyik legérdekesebb küllemű hala. Farokúszója a cápákéra emlékeztet. Magyarországon a Duna, a Dráva és a Tisza teljes hazai szakaszán, a Rába és az Ipoly alsó szakaszán, valamint a Mosoni-Dunában, a Murában, a Szamosban, a Bodrogban, a Berettyóban, a Marosban, a Hármas-, a Kettős- és a Sebes-Körösben is előfordul. Mára a duzzasztott folyószakaszokról eltűnt, és máshol is vészesen megfogyatkozott az egyedszáma, ezért 2014-ben kikerült a fogható halfajok névsorából. Hazánkban nem áll  természetvédelmi oltalom alatt, bár szerepel a Természetvédelmi Világszövetség nemzetközi vörös listáján, mint veszélyeztetett faj.

A kecsege testhossza az 1 métert is elérheti, testtömege 6-7 kilogramm közötti, írja a Wikipédia. A legnagyobb kecsegét 2006-ban fogták ki  a Rábából, az 10 kilós volt a maga 110 centijével.

A dunai rekord 7.86 kiló, és 2002-ben jegyezték be. Az Ordasnál most horogra került példány 6,3 kilós és 88 centi hosszú volt, ami igazán méretes kecsegének számít a Dunán. A fényképezkedés után a halat visszaengedték a Dunába.

Kiemelt kép: iStock

Betiltották a kecsege halászatát és horgászatát Szerbiában
A Dunában és a Tiszában is előfordul.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik