Mozaik

Betiltották a kecsege halászatát és horgászatát Szerbiában

A Dunában és a Tiszában is előfordul.

Január elsejétől életbe lépett a kecsege kifogási tilalma, írja a Szabad Magyar Szó szerb hírportál.

A szerb környezetvédelmi minisztérium még tavaly elfogadta a Természetvédelmi Világszövetség (World Conservation Union vagy International Union for Conservation of Nature and Natural Resources, röviden IUCN) javaslatát, hogy tiltsa be a kecsege halászatát, aminek köszönhetően megújulhat ez a veszélyeztetett halfaj állománya.

Fotó: Wikimedia Commons

Az IUCN tavaly júniusi tanulmányában arra figyelmeztette az illetékeseket, hogy a kecsegét a kifogási tilalmának az időszakában is intenzíven halásszák, s az így kifogott halat országszerte a törvénnyel engedélyezett nagyság (40 cm) alatt értékesítik a piacokon, illetve az éttermekben. A Szerbia természetvédelmi helyzetéről szóló 2017-es jelentés értelmében a kecsege halászata az utóbbi években 44 százalékkal növekedett meg.

A kecsege (Acipenser ruthenus) a csontos halak főosztályának a sugaras úszójú halak osztályába, ezen belül a tokalakúak rendjébe és a valódi tokfélékcsaládjába tartozó faj. A Fekete-tenger, az Azovi- tenger, a Kaszpi-tenger vízgyűjtő területén, az Északi Jeges-tengerbe ömlő folyók közül az Ob-Irtis-Jenyiszej vízrendszerében honos.

A Dunában és nagyobb mellékfolyóiban egészen Bajorországig előfordul. A Tiszában úgyszintén honos fajta.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Fokozott védelmet kap egy halfaj a Balatonnál
Jövőre naponta csak egy darabot szabad belőle megtartani.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik