Mozaik

Ezért fájdulhat meg a fejünk fagyizás közben

Íme, pár banálisnak tűnő kérdés, amire nem biztos, hogy eddig tudtuk a helyes választ. Egyikre-másikra mi is rácsodálkoztunk…

Miért fájdul meg a fejünk, ha hideg vizet iszunk vagy ha fagyizunk?

Sokakkal előfordul, hogy jégkrémezés, hideg limonádé vagy fagyizás közben éles fejfájást tör az emberre. Ezt az érzést kiválthatja hideg vízbe merülés, a kintinél jóval hidegebb levegő belégzése és a jeges ételek, italok fogyasztása is. Egy biztos, a tudósok szerint nem bennünk van a hiba. A jelenséget a Nemzetközi Fejfájás Társaság fagylalt-fejfájásként, agyfagyásként tartja számon. Jellemzően csak rövid ideig tart, és éles szúró fájdalom jelentkezik a homloktájon.

Illusztráció: Pixabay

Az oka, hogyha valami rendkívül hideg éri a szájpadlásunkat, az az ott lévő erek szűkülését eredményezi. Az idegek, melyek a fejedbe jutó véráramot szabályozzák, kicsit túlreagálnak. Úgy érzik, az agynak fűtésre van szüksége. A garat felső részét, illetve a szájpadlást érő váratlan hideginger miatt a hőingadozásra érzékeny agy védekezik, és „fűteni kezd”. Ez okozza a hirtelen, általános fejfájást.  A fájdalom akkor enyhül, amikor az értágulás megszűnik, az erek ismét normál méretűvé húzódnak vissza.

A hirtelen hideg okozta fejfájást tehát a legkönnyebben úgy enyhíthetjük, ha gyorsan iszunk valami meleget, amitől újra kitágulnak a szájpad hajszálerei.

2. Napozáskor miért sötétedik a bőrünk és miért világosodik ki a hajunk?

Mindkét esetben a Nap a melanin nevű pigmentanyagot roncsolja, ami a haj és a bőr színéért is felelős. A különbség abban rejlik, hogy a haj nem él, ellentétben a bőrrel. Ha a pigment a Nap hatására elhal, akkor az nem újul meg, így a  hajunk kifakul, világosabb lesz . A bőr viszont egy erősebb melanin feltöltéssel “válaszol” a Nap sugárzására, ami sötétebbé teszi a bőrünk színét is.

3. Miért jár lassabban az idő a gyermek számára?

Valószínűleg azért, mert a gyerekek csak most kezdik megismerni a környező világot, gyerekkorban egy csomó új inger ér bennünket, ezeknek a feldolgozása tovább tart.  A gyermekek memóriájának több adatot kell nap mint nap gyűjtenie, mint a felnőtteknek. A gyermekek ezért hosszabbnak élik meg ugyanazt az időt. Ugyanez az összefüggés magyarázhatja azt is, miért számolnak be sokan arról, hogy egy baleset előtt szinte lassított felvételként érzékelik az eseményeket.

Forrás: Pixabay

4. Miért nem fagy meg a legnagyobb hidegben sem a szemünk?

Mert nincsenek hőmérsékleti receptorsejtek a szemünkben. Ezen kívül a szemgolyó legnagyobb része a koponya belsejében van, és a belső véráram folyamatosan melegíti – bármilyen hideg legyen is odakint.

Illusztráció: Pixabay

5. Miért épp a gyűrűs ujjat használják a vérvizsgálathoz?

Először is: a hüvelykujj például szorosabban kapcsolódik a csuklóhoz. Így ha az fertőzést kap, akkor a karon keresztül hamarabb bejut a fertőzés a véráramba. A gyűrűs ujj nem kapcsolódik közvetlenül a csuklóhoz, így kevésbé fertőzőveszélyes onnan vért venni.

Másodszor: a gyűrűs ujj a legkevésbé fájdalmas terület a kézen. Kevésbé működik, mint más ujjak, és vékonyabb a bőre.

Illusztráció: Pixabay

Címlapkép illusztráció: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik