Életmód

Délutáni alvással tehetünk a magas vérnyomás ellen

A rendszeres délutáni alvás mintegy 5 higanymilliméterrel csökkentette a vérnyomást.

Bár sokan elvesztegetett időnek gondolják, a napi rendszerességgel szunyókálók vérnyomása észrevehetően csökken azokéhoz képest, akik nem élvezhetik a délutáni szieszta előnyeit – állapították meg görög kutatók, akik az Amerikai Kardiológusok Társasága 68. éves tudományos tanácskozásán mutatták be tanulmányukat, írta az MTI.

A délutáni alvás, úgy tűnik, ugyanolyan mértékben csökkenti a vérnyomást, mint más életmódváltoztatások. A só- és az alkoholfogyasztás mérséklése csökkentése 3-5 higanymilliméterrel csökkenti a vérnyomást, míg például a kis dózisú vérnyomáscsökkentők általában 5-7 higanymilliméterrel.

– mondja Manolis Kallistratos kardiológus.

A rendszeres délutáni alvás mintegy 5 higanymilliméterrel csökkentette a vérnyomást, ami a kutatók szerint azonos a más ismert vérnyomáscsökkentő beavatkozásokkal.

Ez a felfedezés fontos, mert egy 2 higanymilliméteres csökkenés a vérnyomásban 10 százalékkal csökkentheti a szívroham kockázatát

– mondta Kallistratos.

A sziesztát könnyen be lehet illeszteni az életmódba, nem jár semmilyen költséggel, és ha valaki megteheti, és  rendszeresen szunyókál, az sokat tesz a magas vérnyomás csökkentéséért. Azoknak ugyanis, akik magas vérnyomásban szenvednek, és alszanak rendszeresen délután, kevesebb vérnyomáscsökkentőt kell felírni.

Kallistratos hozzátette, hogy az eddigi eredmények igen biztatóak, további vizsgálatok szükségesek eredményeik megerősítésére.

Kiemelt kép: Pixabay.com

10 gyógynövény, aminek minden kertben ott a helye
Töltsük fel házipatikánkat a kertünkből.
Olvasói sztorik