Életmód

8 pontban mutatjuk, hogy mi történik, ha kedvenc állatainkkal alszunk

Egy kutatásban beigazolódott, hogy pozitív hatással van testre és lélekre a  házi kedvencekkel való együtt alvás.

A kutyatulajdonosok között különösen gyakori nézeteltérés van a témával kapcsolatban. Míg sokan imádnak négylábú kedvenceikkel aludni, mások úgy vélik, hogy bármennyire is szeretik kedvenceiket kívül tágasabb. Pro és kontra, érvek és ellenérvek sorakoznak a témában. Amikor arról beszélünk, hogy mennyire megnyugtató érzés, igazán relaxáló az az alvás amikor kis kedvencünk velünk van az ágyban, akkor máris jön rá a kontra, hogy ez vajon mennyire higiénikus, mennyivel gyakrabban szükséges az ágyneműt utánuk/miattuk mosni.

A kutatásban 150 fő vett részt, amelyben azt figyelték meg milyen hatással van testre és lélekre a  házi kedvencekkel való alvás. Az eredmény  mindenki számára meglepő volt.

A résztvevők 56%-a nyilatkozta, hogy megosztja ágyát szőrös kis barátjával, legyen akár az cica, kutya  vagy más egyéb kedvenc. Közülük 41%-a vallotta, hogy nyugodtabban tud aludni, amikor kiskedvence mellette van

– írja a Daily Mail.

Az állatokkal való alvás ellenzőit valószínűleg nem fogják meggyőzni az alábbi érvek, de a kételkedők talán újragondolják a lehetőséget.

1. Megnyugtató

Megnyugtató hatással van lelkünkre, amikor lábacskáikkal átölelnek elalvás előtt.

2. Segít álomba merülni

Sokak azzal a problémával küszködnek, hogy nem sikerül elérniük a REM fázist  alvás közben. Ilyenkor gyakrabban felébredünk, mosdóba megyünk, reggel pedig úgy ébredünk, mint egy régi elhasznált felmosórongy.  Kis kedvencükkel való alváskor könnyebb álomba merülni és ott is maradni.

3. Csökkenti a stresszt

A kutatási eredmények megmutatták, hogy a kis barátainkkal való együtt alvás csökkenti a stresszt. A terápiás kutyusok a legjobb példák arra, hogy milyen nagy mértékű a változás a jelenlétük és velük együtt  való foglalkozások során. Így például a különböző traumák feldolgozásánál is.

A magyar emberek többsége szereti a kutyákat
A lakosság meglátása szerint egy kutya táplálása havonta átlagosan 7500 forintba kerül.

4. Melegséget áraszt

A kutyák nagyon szeretnek a gazdi közelében lenni, így a cicák is. Számunkra pedig extra meleget árasztanak a téli időszakban a takarónk alatt.

5. Csökkenti a depresszió kialakulásának lehetőségét

A kutyusok feltétel nélküli szeretete a gazdi iránt fantasztikus gyógyító erejű, a depresszió esetében pedig megelőző hatással bír.

6. Biztonságot nyújt

Sokan tartanak házőrzőként, tanyaőrzőként kutyát. Remek hallásának köszönhetően a legapróbb neszt is meghallja, így a surranó tolvajokat a ház körül is azonnal jelzi hangos mérges ugatással. Tegyük hozzá, hogy nem minden fajta kutya alkalmas erre a posztra, viszont házon belül tökéletes riasztó lehet.

7. Előnyös a kutyának

Nem csak számunkra előnyös, ha a kis kedvencünk mellettünk pihen.  Számukra is extra kényelmet, biztonságot nyújt a gazdi közelsége.

8. Jót tesz az agynak

Összességében elmondható, hogy kiegyensúlyozott, boldog emberekké tesz minket, ha kedvenceink velünk alszanak. Ennek tudományos oka, az agyban termelődő oxitocin szint megemelkedik a szervezetünkben, ami a boldogságérzetünk kialakulásához és egyben a stressz csökkentéséhez járul hozzá.

Fontos tudni! Az állatokkal való alvás bizonyos kockázatokkal jár, főként, ha kedvencünk egy-egy séta közben más állatokkal vagy azok ürülékével kerül kapcsolatba. Legyünk elővigyázatosak, tartsuk be higiéniai szabályokat, fürdessük rendszeresen kutyánkat, macskánkat, és ne feledkezzünk meg a kötelező oltásokról.

Szerző: Botos Dalma

Címlapfotó: pixabay.com

Egy boldog lány, aki 40 huskyval él a lappföldi vadonban
A finnországi fiatal lány a városi életet a vadon csendjére cserélte.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik