Életmód

Egy boldog lány, aki 40 huskyval él a lappföldi vadonban

Valljuk meg, hogy nem sok ember vállalná a kihívást, hogy a világ végén, sokszor a -40 fokkal dacolva élje életét. Tinja Myllykangas viszont nem riadt vissza, sőt boldog,  hogy kiváltságos kapcsolatot tudott kialakítani a természettel.

Tinja 2008-ban költözött a sarkvidéki vadonba, miután úgy döntött, hogy abbahagyja 6 éve elkezdett biológiai tanulmányát. Úgy érezte, hogy a Jyväskylä-ban töltött városi élet meg sem közelíti az érintetlen pusztaság mindennapjait. Tisztában volt vele, hogy nőként nehéz feladatot vállalt, de semmi és senki nem tudta eltántorítani céljától.

Fotó: nordiksimit.org

 Ez egy olyan életmód, amelyet magamnak választottam. Olyan sok örömet és energiát kapok a természettől, hogy egy pillanatig nem éreztem soha, hogy visszavágynék a városi kényelembe. Sikerült mindent lecsupaszítanom és csak a legfontosabb dolgokra koncentrálok. Semmi sallang! Megtanultam, hogy mindenből elég az éppen elég!

Most 40 husky kutyával és néhány lóval él együtt a finn lappföld északi részén, 180 mérföldre a legközelebbi várostól. A civilizáció zaját és mesterséges csillogását megunva választotta a természet végtelen csendjét és nyugalmát. Egy egyszerű kunyhóban él áram és víz nélkül. Fával tüzel és gyertyákkal világít. Mint mondja:

Az állatokhoz már gyerekkoromban is ragaszkodtam. Mindig különös kötődésem volt hozzájuk és ez most sincs másként. Szerintem a legbékésebb életforma az állatokkal való együttlét. A huskyk különösen hűséges és megbízható fajták, soha nem hagynának cserben, követnek, bárhová megyek.

A bátor és határozott nő nincs mindig egyedül. Egyre többen érdeklődnek az általa kitalált és működtetett  lappföldi szánhúzó kutya-túra iránt, mely során végigkalauzolja a turistákat a környéken. Tinját a hosszú tél és a velejáró sötét esték sem zavarják.

Fotó: nordiksimit.org

Szeretem a telet. Minél hidegebb, annál energikusabbá tesz. A sötétség egyáltalán nem rossz, itt különösen nem, hiszen sok fényt kapok a holdtól és a csillagoktól.

Bár a lappföldi tél a leggyönyörűbb, érdemes meglátogatni ősszel is. A kilátás, az őszi levelek látványa páratlanul szép.

Ez egy csodálatos időszak a lovas túrákhoz. A táj döbbenetes, izzó, földi színekbe burkolózik. Az őszi színek játékában úgy tűnik, mintha tűzben égne az erdő.

Forrás: visitfinland

Címlapfotó: Nordik Simit

Valóságos hófehér mesebirodalom a lappföldi tél
Káprázatosan csillogó hó, jégmezők, rénszarvasok, csodás világ.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik