Életmód

Ők azok, akik erdőket, vadakat és életeket mentenek

Erdőmentők segítenek a természet fájdalmas sebeinek gyógyításában.

A közérdekű célokat megvalósító alapítvány aktivistái évek óta egyre többen vannak, az ország minden régiójában működik csoportjuk. Gyakorlatilag alig akad olyan hét vége, amikor ne „lepnék el” a természetet, és ne tennének valamilyen nemes tettet környezetünk megóvásáért.

Fotó: Facebook/Erdőmentők
Fotó: Facebook/Erdőmentők

Legutóbb például Mátraházán jártak, ahol hatalmas mennyiségű hulladéktól szabadították meg a környező erdőket, s még egy erdei kupakbányát is feltártak, melynek felszámolása egy külön akció feladata lesz. A fagyok beköszönte előtt egy halom fa madáretetőt készítettek, és helyeztek ki, de a korábbiakban például lápot mentettek, valamint fák ezreit ültették el.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Számos olyan élőhely van, amiről a tulajdonosa – legyen az egy magánszemély, vagy az állam – nem tud megfelelően gondoskodni. Ennek oka lehet pénzhiány, időhiány, szakemberhiány, vagy éppen érdektelenség. Ezek az erdők sokszor lepusztulnak, szeméttel telnek meg és végül alkalmatlanná válnak a korábbi növény- és állatvilág fenntartására. Ilyenkor lépünk közbe – tájékoztatnak munkájuk egyik fontos részéről az Erdőmentők.

Az önkéntesek az ország bármely pontján a helyi civil szervezetekkel karöltve erdészeti és vadvédelmi szakembereink segítségével hajtják végre az élőhelyek rehabilitációját, és gondoskodnak annak hosszú távú karbantartásáról, vagy tanösvények, erdei látványosságok, lesek, vadetetők kiépítéséről.

Fotó: Facebook/Erdőmentők
Fotó: Facebook/Erdőmentők

Munkánkat a régi nagy erdészgenerációk iránymutató elvei mentén végezzük, melyek a szolgálat, a tisztelet és a hagyomány – mondják.

Foglalkoznak az erdei ökoszisztémát megismertető ismeretterjesztő oktatással, tudományos kutatással. Ismeretterjesztő és erdőbarát programokat is szerveznek, melyek során a résztvevők rögtön tehetnek is környezetünkért, például odúépítés, vagy éppen erdőtakarítás során.

Nagy hangsúlyt fektetnek önkéntes szakembergárdájuk képzésére, az önálló erdővédelmi feladatok elvégzésére, járőrszolgálataik segítségével pedig rendszeres megfigyeléseket végeznek, és erdő-, illetve vadvédelmi feladatokat látnak el.

Kiút a globális ökológiai katasztrófából

Az Erdőmentők küldetése, hogy segítsenek a természetnek begyógyítani a civilizáció ejtette fájdalmas sebeket. Az erdők és a bennük élő vadvilág rezervációja az egyetlen kiutat jelenti az ember számára az egyre mélyülő globális ökológiai katasztrófából. Egy idézet mintázza legjobban filozófiánkat: „Létre kell hozni olyan helyeket, ahol minden természeti lény menedéket talál, mert talán ezek lesznek az utolsó helyek, ahol az emberi lélek megnyugvásra lel.” (John Muir)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik