Életmód

Ők azok, akik erdőket, vadakat és életeket mentenek

Erdőmentők segítenek a természet fájdalmas sebeinek gyógyításában.

A közérdekű célokat megvalósító alapítvány aktivistái évek óta egyre többen vannak, az ország minden régiójában működik csoportjuk. Gyakorlatilag alig akad olyan hét vége, amikor ne „lepnék el” a természetet, és ne tennének valamilyen nemes tettet környezetünk megóvásáért.

Fotó: Facebook/Erdőmentők
Fotó: Facebook/Erdőmentők

Legutóbb például Mátraházán jártak, ahol hatalmas mennyiségű hulladéktól szabadították meg a környező erdőket, s még egy erdei kupakbányát is feltártak, melynek felszámolása egy külön akció feladata lesz. A fagyok beköszönte előtt egy halom fa madáretetőt készítettek, és helyeztek ki, de a korábbiakban például lápot mentettek, valamint fák ezreit ültették el.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Számos olyan élőhely van, amiről a tulajdonosa – legyen az egy magánszemély, vagy az állam – nem tud megfelelően gondoskodni. Ennek oka lehet pénzhiány, időhiány, szakemberhiány, vagy éppen érdektelenség. Ezek az erdők sokszor lepusztulnak, szeméttel telnek meg és végül alkalmatlanná válnak a korábbi növény- és állatvilág fenntartására. Ilyenkor lépünk közbe – tájékoztatnak munkájuk egyik fontos részéről az Erdőmentők.

Az önkéntesek az ország bármely pontján a helyi civil szervezetekkel karöltve erdészeti és vadvédelmi szakembereink segítségével hajtják végre az élőhelyek rehabilitációját, és gondoskodnak annak hosszú távú karbantartásáról, vagy tanösvények, erdei látványosságok, lesek, vadetetők kiépítéséről.

Fotó: Facebook/Erdőmentők
Fotó: Facebook/Erdőmentők

Munkánkat a régi nagy erdészgenerációk iránymutató elvei mentén végezzük, melyek a szolgálat, a tisztelet és a hagyomány – mondják.

Foglalkoznak az erdei ökoszisztémát megismertető ismeretterjesztő oktatással, tudományos kutatással. Ismeretterjesztő és erdőbarát programokat is szerveznek, melyek során a résztvevők rögtön tehetnek is környezetünkért, például odúépítés, vagy éppen erdőtakarítás során.

Nagy hangsúlyt fektetnek önkéntes szakembergárdájuk képzésére, az önálló erdővédelmi feladatok elvégzésére, járőrszolgálataik segítségével pedig rendszeres megfigyeléseket végeznek, és erdő-, illetve vadvédelmi feladatokat látnak el.

Kiút a globális ökológiai katasztrófából

Az Erdőmentők küldetése, hogy segítsenek a természetnek begyógyítani a civilizáció ejtette fájdalmas sebeket. Az erdők és a bennük élő vadvilág rezervációja az egyetlen kiutat jelenti az ember számára az egyre mélyülő globális ökológiai katasztrófából. Egy idézet mintázza legjobban filozófiánkat: „Létre kell hozni olyan helyeket, ahol minden természeti lény menedéket talál, mert talán ezek lesznek az utolsó helyek, ahol az emberi lélek megnyugvásra lel.” (John Muir)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.